Tuesday, May 25, 2010

Σφυροκοπούν τα futures της Wall Street οι παγκόσμιες εξελίξεις


Σφυροκοπούν τα futures της Wall Street οι παγκόσμιες εξελίξεις


Κλυδωνισμούς στην αγορά των ΗΠΑ προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις σε Κορέα και Ισπανία υποχρεώνοντας τα futures δεικτών της Wall Street σε σημαντικές απώλειες αρκετές ώρες πριν την έναρξη των κανονικών συναλλαγών.

Οι κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας που φέρνουν τα δύο κράτη στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την κρίση του ευρωπαϊκού χρέους μετά το αίτημα τεσσάρων ισπανικών τραπεζών για συγχώνευση φαίνεται πως κάθε άλλο παρά αφήνουν ανεπηρέαστη την επενδυτική ψυχολογία στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά, τα futures του βιομηχανικού Dow Jones υποχωρούν 195 μονάδες. Τα futures του S&P 500 υποχωρούν 25 μονάδες, ενώ του τεχνολογικού Nasdaq χάνουν 35,50 μονάδες.

Στην Κορέα, το κλίμα έντασης κορυφώθηκε μετά το πόρισμα διεθνούς έρευνας, σύμφωνα με το οποίο τορπίλη πολεμικού πλοίου της Βόρειας Κορέας ευθύνεται για τη βύθιση νοτιοκορεάτικης κορβέτας στις 26 Μαρτίου.

Σημερινά δημοσιεύματα επικαλούμενα την ομάδα αποστατών Αλληλεγγύη Διανοούμενων Βόρειας Κορέας, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας έδωσε εντολή στους πολίτες και το στράτευμα να προετοιμαστούν για πολεμική σύρραξη. Υπενθυμίζεται ότι χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδια να οργανώσουν από κοινού με την Νότια Κορέα ανθυποβρυχιακές ασκήσεις μετά την βύθιση της κορβέτας στις 26 Μαρτίου που στοίχισε τη ζωή 46 ατόμων.

Στο μεταξύ διατηρούνται οι ανησυχίες για την υγεία του ευρωπαϊκού «νοικοκυριού» μετά την πρόταση τεσσάρων ισπανικών τραπεζών προς την Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας για συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους. Πρόκειται για τις Caja de Ahorros del Mediterraneo, Cajastur, Caja Extremadura και Caja Cantrabria οι οποίες σε κοινή ανακοίνωση αναφέρουν ότι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν "ένα νέο χρηματοοικονομικό όμιλο με τη φιλοδοξία να καταστεί από τα σημαντικότερα ιδρύματα του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος". Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ότι ανέλαβε τον έλεγχο της CajaSur καθώς η τράπεζα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη συμφωνία για την απορρόφηση της από την Unicaja.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε σε σχετική έκθεση πως ο ισπανικός τραπεζικός κλάδος «παραμένει υπό πίεση» εξαιτίας της αργής ενοποίησης.


source: capital.gr

No comments:

Share |