Tuesday, May 25, 2010

Τραπεζική διάσωση 2,7 δισ. στην Ισπανία

Τραπεζική διάσωση 2,7 δισ. στην Ισπανία

«Ενεση» τουλάχιστον 523 εκατ. ευρώ από το Ταμείο FROB αναμένεται να λάβει η CajaSur σύμφωνα με εκπρόσωπο της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας.

Στον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας πέρασε η περιφερειακή ισπανική τράπεζα CajaSur στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μετά την αποτυχία της να συγχωνευθεί με άλλη μικρή ισπανική τράπεζα, διάσωση που εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 2,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ισπανικού Τύπου.

Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας δεν επιβεβαίωσε το παραπάνω ποσό, δήλωσε όμως ότι η μη εισηγμένη ισπανική τράπεζα, η οποία παλαιότερα τελούσε υπό τον έλεγχο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αναμένεται να λάβει «ένεση» τουλάχιστον 523 εκατ. ευρώ από το Ταμείο για την Ομαλή Αναδιάρθρωση Τραπεζών (FROB) - που συστήθηκε πέρυσι τον Ιούνιο από την κεντρική τράπεζα της χώρας από τη στιγμή που η τελευταία κλήθηκε να αναλάβει τη διαχείριση της Caja Castilla de la Mancha. Πρόκειται για το ελάχιστο «νόμιμο ποσό» που θα μπορούσε να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Η ισπανική εφημερίδα «Expansion» ανέφερε ότι θα χρειαστούν επιπλέον χρήματα για την εξυγίανση των χρεών της τράπεζας που υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και επιπλέον 364 εκατ. ευρώ για την κάλυψη πιστώσεων και της υποτίμησης του ενεργητικού της στον τομέα ακινήτων.

Η CajaSur με έδρα την Κόρντοβα, με 486 υποκαταστήματα και ενεργητικό αξίας 19 δισ. ευρώ, εμφάνισε ζημίες 596 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ στο πρώτο εφετινό τρίμηνο οι ζημίες της ανήλθαν σε 114 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αντιπροσωπεύει περίπου το 0,6% του ενεργητικού στο ισπανικό χρηματοοικονομικό σύστημα, το οποίο δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να επηρεαστεί από την παρέμβαση, όπως διαβεβαίωσε η ισπανική κεντρική τράπεζα.

Η περίπτωση της CajaSur αναμένεται να είναι η πρώτη από μία σειρά διάσωσης τραπεζών που πρόκειται να λάβει χώρα πριν από την προθεσμία του τέλους Ιουλίου που έχει οριστεί για τους προβληματικούς πιστωτές.

Η ισπανική είδηση αυτή καθεαυτή δεν αποτελεί σημαντικό γεγονός και δεν συνεπάγεται νέους κινδύνους για την Ισπανία, όμως καταδεικνύει την εξασθένηση του τραπεζικού συστήματος σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν ήδη δημοσιονομικά προβλήματα. Υπό το πρίσμα αυτό, επηρέασε σημαντικά τις μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών, ειδικά των ισπανικών, αλλά και το ευρώ [EUR=X] το οποίο έχασε ενδοσυνεδριακά 1,5% της αξίας του διαμορφούμενο στο 1,2386 έναντι του δολαρίου.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |