Monday, April 26, 2010

Οι "περίεργες" συναλλαγές της Goldman στο στόχαστρο ΗΠΑ, Αγγλίας και Γερμανίας


Οι "περίεργες" συναλλαγές της Goldman στο στόχαστρο ΗΠΑ, Αγγλίας και Γερμανίας



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Η Goldman Sachs Group Inc. κινδυνεύει να χάσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες προμήθειες συναλλαγών στην περίπτωση που οι πολιτικοί της Μ. Βρετανίας και της Γερμανίας αποφασίσουν να αποκλείσουν την τράπεζα από τις κρατικές συμφωνίες ως τιμωρία για το ρόλο που διαδραμάτισε σε, όπως ισχυρίζονται, δόλια συναλλαγή που κόστισε σε μία βρετανική και σε μία γερμανική τράπεζα σχεδόν 1 δισ. δολάρια.

Στοιχεία της Dealogic δείχνουν ότι η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις κρατικών ομολόγων ύψους περίπου 97 εκατ. δολαρίων από το 2005, με τις περισσότερες στη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία. Την Τρίτη, η Goldman Sachs εμφάνισε έσοδα πρώτου τριμήνου της τάξης των 12,78 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Από τη στιγμή που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατέθεσε μήνυση την περασμένη Παρασκευή κατά της τράπεζας, για το ρόλο της σε μία συναλλαγή που οδήγησε σε ζημιές 841 εκατ. δολαρίων την, κατά 84% κρατική, Royal Bank of Scotland, ο πρωθυπουργός Gordon Brown κατηγορεί την αμερικανική τράπεζα για «ηθική πτώχευση».

Στελέχη της αντιπολίτευσης στη Μ. Βρετανία, που αγωνίζονται να ρίξουν από την εξουσία την Εργατική κυβέρνηση του Brown στις γενικές εκλογές της 6ης Μαΐου, ανέφεραν την Τρίτη ότι η αμερικανική τράπεζα θα έπρεπε να αποκλειστεί από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για κρατικές συναλλαγές έως ότου ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία.

«Οι κατηγορίες για την Goldman Sachs αποτελούν μία ακόμη υπενθύμιση του πόσο επικίνδυνος και άπληστος έχει γίνει ο παγκόσμιος τραπεζικός κλάδος», τόνισε ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού κόμματος, Nick Clegg.
Την ίδια στιγμή, η βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών ανέφερε την Τρίτη ότι ξεκίνησε τη δική της διεξαγωγή έρευνας για τη βρετανική θυγατρική της Goldman Sachs, αναφορικά με τις κατηγορίες της SEC. Εκπρόσωπος της Goldman Sachs ανέφερε ότι οι κατηγορίες της SEC είναι βάσιμες «τόσο νομικά όσο και πραγματικά» και ότι συνεργάζεται με την FSA στην έρευνα.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η ρυθμιστική αρχή Bafin θα ζητήσει από την SEC περισσότερες λεπτομέρειες, ως πιθανό προοίμιο έναρξης νομικής διαδικασίας στη Γερμανία. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Jeanette Schwamberger τόνισε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση εξετάζει την υπόθεση, και ότι δεν συμφωνεί με προηγούμενα σχόλια στελεχών του γερμανικού κεντροδεξιού συνασπισμού, που ανέφεραν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να σταματήσει να συνεργάζεται με την Goldman Sachs.

Η Γερμανική IKB Deutsche Industriebank AG κατονομάζεται από την SEC ως ο άλλος μεγάλος χαμένος στη μήνυση που κατέθεσε κατά της Goldman. Η υπόθεση εστιάζει γύρω από το marketing της Goldman το 2007, για ένα εγγυημένο ομόλογο στο οποίο επένδυσαν η IKB και η ABN Amro, που είναι πλέον τμήμα της RBS.

Η Goldman Sachs έχει εκτελέσει καθήκοντα επικεφαλής συμβούλου για την κυβέρνηση σε ορισμένες από τις μεγαλύτερου κύρους οικονομικές συμφωνίες, όπως η κρατικοποίηση της Northern Rock το Φεβρουάριο του 2008. Από τη συνεργασία αυτή κέρδισε σχεδόν 4,5 εκατ. δολάρια σε προμήθειες, σύμφωνα με την εθνική ελεγκτική υπηρεσία.

Στοιχεία της Dealogic δείχνουν ότι έχει εργαστεί σε περίπου πωλήσεις βρετανικών ομολόγων ύψους 9 δισ. δολαρίων τα περασμένα πέντε χρόνια, γεγονός που την καθιστά μόλις τρίτη, πίσω από την Barclays PLC και την RBS, βάσει μεριδίου αγοράς, στις πωλήσεις κοινοπρακτικές πωλήσεις βρετανικών ομολόγων.

Στη Γερμανία, η Goldman βρίσκεται επίσης στην τρίτη θέση, βάσει όγκου κοινοπρακτικών πωλήσεων γερμανικών ομολόγων, μετά την Deutsche Bank και τη Morgan Stanley.

Αναλυτές της BNP Paribas ανέφεραν την Τρίτη ότι η μήνυση της SEC αποτελεί «τεράστιο κτύπημα» για τη φήμη της Goldman, «η οποία βρισκόταν ήδη υπό πίεση λόγω του επεισοδίου με τα ελληνικά swaps και άλλων θεμάτων».

Νωρίτερα στη δεκαετία, η Goldman βοήθησε την Ελλάδα να βελτιώσει την εικόνα των οικονομικών της μέσω συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων, τις οποίες αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν ότι έμαθαν νωρίτερα μέσα στο τρέχον έτος. Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι οι εν λόγω συναλλαγές, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας από την Ε.Ε., δεν ήταν αντικανονικές.


source: capital.gr

No comments:

Share |