Monday, April 26, 2010

Ιαπωνία: Προειδοποίηση από ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος


Ιαπωνία: Προειδοποίηση από ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος

ΤΟΚΥΟ (AFP) – Ανώτατος αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνέντευξή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα προειδοποίησε για το αυξανόμενα δημοσιονομικά προβλήματα της Ιαπωνίας, περιγράφοντας το ρυθμό επιδείνωσης τους ως “αρκετά υψηλό”.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Naoyuki Shinohara, προέβη σε αυτά τα σχόλια σε συνέντευξή του από την Ουάσιγκτον στο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Kyodo.

“Αν και το πρόβλημα της Ιαπωνίας δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο όπως η κρίση της Ελλάδας, η δημοσιονομική ευαισθησία της αυξάνεται αρκετά,” σημείωσε ο Shinohara.

Αν και τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν χρηματοδοτηθεί από τα υψηλά επίπεδα αποταμίευσης στην Ιαπωνία, ο ρυθμός επιδείνωσης είναι “αρκετά υψηλός” και η χώρα πρέπει να εφαρμόσει σχέδια προσαρμογής, πρόσθεσε το στέλεχος του ΔΝΤ. Το υφιστάμενο δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας προβλέπεται πως θα φτάσει σχεδόν το 200% του ΑΕΠ φέτος, σημειώνει το Kyodo.

Την περασμένη εβδομάδα η Fitch προειδοποίησε πως η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας απειλείται λόγω της αύξησης του δημόσιου χρέους. Το χρέος της Ιαπωνίας έχει αυξηθεί καθώς η κυβέρνηση δαπανά για να βγει από την οικονομική νηνεμία εν μέσω των μειωμένων φορολογικών εσόδων και του αυξανόμενου κόστους της κοινωνικής πρόνοιας.

Η Standard & Poor΄s τον Ιανουάριο προειδοποίησε τον Ιανουάριο πως μπορεί να υποβαθμίσει την αξιολόγηση των ιαπωνικών ομολόγων ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού της χώρας.

source: capital.gr

No comments:

Share |