Wednesday, March 10, 2010

"Εάν δεν υποχωρήσουν τα spreads θα ζητήσουμε επίσημα οικονομική στήριξη"

"Εάν δεν υποχωρήσουν τα spreads θα ζητήσουμε επίσημα οικονομική στήριξη"


Η Ελλάδα ενδέχεται να υποβάλει επίσημα αίτημα στήριξης προς την Ε.Ε. σε περίπτωση που το κόστος δανεισμού δεν υποχωρήσει δραστικά εντός των επόμενων εβδομάδων, όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Σε περίπτωση που η προσπάθεια αυτή αποδεχθεί ανεπιτυχής, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τότε η Ελλάδα θα καταφύγει στη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Το premium που ζητούν αυτή τη στιγμή οι επενδυτές για τα ελληνικά ομόλογα είναι ‘απλά μη βιώσιμο’ και πρέπει να υποχωρήσει εντός των επόμενων 6 έως 8 εβδομάδων», φέρεται να δηλώνει Έλληνας αξιωματούχος.

«Για να υποχωρήσουν τα spreads χρειαζόμαστε κάποιου είδους εγγύηση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας», ανέφερε ο ίδιος. «Εάν αυτή η βοήθεια δεν μας προσφερθεί και τα spreads παραμείνουν σε αυτά τα τόσο υψηλά επίπεδα, πιθανότατα θα ζητήσουμε δημοσίως οικονομική στήριξη. Και αν δεν υπάρξει θετική απάντηση, τότε δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από το να στραφούμε προς το ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προσδιόρισε μάλιστα μεταξύ των πιθανών μορφών στήριξης την αγορά ελληνικών ομολόγων από ευρωπαϊκές κρατικές τράπεζες.

Άλλος Έλληνας αξιωματούχος, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, δήλωσε στο Dow Jones Newswires ότι η Ελλάδα «έκανε ότι μπορούσε» και τώρα χρειάζεται «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης» την Τρίτη από το Εκοφίν.

Το επίπεδο στο οποίο χρειάζεται να υποχωρήσει το spread των ελληνικών ομολόγων προσδιορίστηκε από τους δύο αξιωματούχους στις 200 μονάδες βάσης. Ο πρώτος εξ αυτών, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει να αντλήσει 10 δισ. ευρώ μέσω μίας ή δύο εκδόσεων ομολόγων εντός του μήνα, και 5 έως 10 δισ. μέσω ξεχωριστής προσφοράς το Μάρτιο ή τον Απρίλιο σε επενδυτές των ΗΠΑ και της Ασίας.

«Σε όλες τις πρόσφατες συναντήσεις του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα χρειάζεται την υποστήριξη της Ε.Ε.», ανέφερε ο δεύτερος αξιωματούχος. «Η επόμενη κίνηση πρέπει να έρθει από τις Βρυξέλλες και δεν απομένει πολύ χρόνος ακόμη».

source: capital.gr

No comments:

Share |