Wednesday, March 10, 2010

Roubini: Επανέρχεται το σενάριο της ύφεσης "double-dip"


Roubini: Επανέρχεται το σενάριο της ύφεσης "double-dip"

Τα τελευταία απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία σε συνδυασμό με την πιστωτική κρίση στην Ευρώπη συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου η αμερικανική οικονομία να δοκιμαστεί από ύφεση διπλού πάτου, ήτοι να διολισθήσει και πάλι σε ύφεση μετά από μια μικρή περίοδο ανάπτυξης, εκτιμά ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Nouriel Roubini.

Στην καλύτερη περίπτωση η αμερικανική οικονομία οδεύει σε ανάκαμψη τύπου U αυτό το έτος, δήλωσε ο Roubini, όπως μεταδίδει το CNBC.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, καθώς ο αντίκτυπος από το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας θα εξασθενεί. "Φαίνεται ότι θα έρθει πολύ κοντά στο κρίσιμο σημείο για μια ύφεση διπλού πάτου", υπογραμμίζει.

Με τον ίδιο κίνδυνο βρίσκεται αντιμέτωπη και η ζώνη του ευρώ λόγω της συνεχιζόμενης πιστωτικής κρίσης, συμπληρώνει.

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι ακόμα και να αποφύγει το ενδεχόμενο αυτό, η Ευρωζώνη θα γνωρίσει πολύ αδύναμη ανάπτυξη της ζήτησης κάτι που θα πλήξει και την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Το βασικό σενάριο της Roubini Global Economics κάνει λόγο για πιθανότητα 20% η αμερικανική οικονομία να διολισθήσει εκ νέου σε ύφεση, ενώ δίνει πιθανότητα 60% η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας να συνεχιστεί με βραδείς ρυθμούς.

Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική οικονομία είναι απογοητευτικά, σημειώνει ο Roubini. Όπως επισημαίνει, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει σημειώσει βουτιά, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών καταρρέουν, ενώ και οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών υποχωρούν όπως και η κατασκευαστική δραστηριότητα. Την ίδια στιγμή οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας παραμένουν πάνω από το επίπεδο των 400.000.

source: capital.gr

No comments:

Share |