Wednesday, March 24, 2010

Δωροδοκία με Mercedes σε αξιωματούχους 22 κρατών

Δωροδοκία με Mercedes σε αξιωματούχους 22 κρατών


Η γερμανική Daimler AG, μητρική της Mercedes-Benz, και τρεις ακόμη θυγατρικές της κατηγορούνται για καταβολή δεκάδων εκατομμύριων υπό τη μορφή δωροδοκίας σε κυβερνήσεις και αξιωματούχους 22 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.



Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, σύμφωνα με την εφημερίδα Detroit News, κατηγορεί επίσημα την εταιρεία για παραβίαση του νόμου περί διαφθοράς, που εμποδίζει τις εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από την εξόφληση ή την προσφορά "δώρων" σε ξένους αξιωματούχους.
Μεταξύ των ετών 1998 και 2008, σημειώνεται πως η Daimler "επένδυσε" στην Κίνα, την Κροατία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ινδονησία, το Ιράκ, την ΑκτήΕλεφαντοστού, τη Λετονία, τη Νιγηρία, τη Ρωσία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, την Ταϊλάνδη, την Τουρκία, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, και το Βιετνάμ και όχι μόνο, με την πρόθεση της εξασφάλιση συμβάσεων με τους πελάτες της κυβέρνησης για την αγορά των οχημάτων Daimler που αποτιμώνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

H Daimler εκτιμάται πως έχει κερδίσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια από τις δωροδοκίες που πραγματοποιούσε μέσω εικονικών εταιρειών. Μεταξύ 2000-2005, κατέβαλε 5 εκατομμύρια δολάρια σε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ρωσίας, ενώ το 2000, απέστειλε ως δώρο για τα γενέθλια αξιωματούχου του Τουρκμενιστάν ένα θωρακισμένο S-Class αξίας 300.000 δολαρίων, προκειμένου να προωθήσει σύμβαση για την προμήθεια οχημάτων της εταιρείας στην κυβέρνηση.

Οι ερευνητές που ταξίδεψαν σε 25 χώρες και πήραν συνεντεύξεις με δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Daimler, Juergen Schrempp, εντόπισαν αποδεικτικά στοιχεία ύπαρξης μυστικών τραπεζικών λογαριασμών.

Οι κατηγορίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, αφορούν στη συνωμοσία και την παραποίηση βιβλίων και αρχείων και εκτιμάται πως η Daimler θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο ύψους 185-200εκατομμυρίων δολαρίων.

source: cosmo.gr

No comments:

Share |