Wednesday, March 24, 2010

Ευρωζώνη: Αναπάντεχη μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Ιανουάριο


Ευρωζώνη: Αναπάντεχη μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Ιανουάριο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Αναπάντεχη μείωση σημείωσαν οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, παρέχοντας ένδειξη ότι η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν 2% από το Δεκέμβριο, ενώ διαμορφώθηκαν κατά 7% υψηλότερα από το επίπεδο του Ιανουαρίου του περασμένου έτους. Το Δεκέμβριο, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 0,8% σε μηνιαία βάση και 9,5% σε ετήσια βάση, στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τελευταίων 20 μηνών.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 1,9% σε μηνιαία βάση και 14,1% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε την περασμένη εβδομάδα το Dow Jones Newswires.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες, εξαιρουμένου του ευμετάβλητου παράγοντα του εξοπλισμού βαρέων μεταφορών όπως των πλοίων, των σιδηροδρόμων και του εξοπλισμού αεροδιαστημικής, μειώθηκαν κατά 1,3%τον Ιανουάριο, ωστόσο εμφανίστηκαν ισχυρότερες κατά 7% στο έτος.

Επίσης, οι παραγγελίες ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκαν 4,7% σε μηνιαία βάση και 12,6% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, που είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Απρίλιο του 2008. Οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και κατά 0,25 σε ετήσια.

Οι παραγγελίες κεφαλαιακών αγαθών μειώθηκαν σε ποσοστό 6,8% σε μηνιαία βάση, ωστόσο ήταν κατά 5,5% υψηλότερες από τον περσινό Ιανουάριο. Οι παραγγελίες για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά μειώθηκαν 2,1% τον Ιανουάριο και 3,5% σε ετήσια βάση.


source: capital.gr

No comments:

Share |