Monday, March 1, 2010

Βρετανία: Μικρομεσαίες εταιρείες με στόχο την ανάπτυξη οι "νικητές" των IPOs

Βρετανία: Μικρομεσαίες εταιρείες με στόχο την ανάπτυξη οι "νικητές" των IPOs



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Χρηματιστές και διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι οι μικρότερες εταιρείες είναι αυτές που αναμένεται να καταφέρουν να αντλήσουν χρήματα μέσω αρχικών δημόσιων προσφορών αυτό το χρόνο στη Μ. Βρετανία, και όχι οι μεγάλες εταιρείες.

Μέχρι στιγμής φέτος, η δραστηριότητα αρχικών δημόσιων προσφορών (IPO) περιορίζεται στις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, ενώ εκείνες των μεγαλύτερων εταιρειών ήταν δύσκολο να πείσουν τους επενδυτές, καθώς τα επενδυτικά funds δείχνουν να προτιμούν επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και όχι τη χρηματοδότηση της έξοδο των παικτών ιδιωτικών κεφαλαίων.

«Οι εταιρείες έχουν την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα για ένα σκοπό», τόνισε ο Tim Linacre, διευθύνων σύμβουλος της χρηματιστηριακής Panmure Gordon, η οποία έχει στο πρόγραμμα έξι IPOs αυτό το χρόνο. «Γιατί θα πρέπει οι διαχειριστές κεφαλαίων να έρχονται τελευταίοι, όταν όλα τα καλά έχουν χαθεί;»

Επενδυτές και fund managers πρέπει να «μάθουν εκ νέου τα βασικά», σημείωσε, μετά τις αναταράξεις των αγορών τα τελευταία δύο χρόνια, και γίνονται πιο επιφυλακτικοί, γεγονός που τους κάνει απρόθυμους να επενδύσουν αντικαθιστώντας μετοχές ή χρέος.

Η φύση των εταιρειών που εισάγονται στην εναλλακτική αγορά AIM του Λονδίνου, ιδιαίτερα των πολύ μικρών, συνεπάγεται ότι συνήθως βρίσκονται στο πρωταρχικό στάδιο της εξέλιξής τους και αναζητούν πηγές άντλησης κεφαλαίων για να επιταχύνουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια.

Το Φεβρουάριο η εταιρεία Oxford Nutrascience Group PLC άντλησε 1,1 εκατ. λίρες μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς στην AIM, ενώ η πετρελαϊκή και φυσικού αερίου Kea Petroleum PLC άντλησε 6 εκατ. λίρες μία εβδομάδα νωρίτερα.

Η πρώτη, η οποία παράγει εύκολους σχηματισμούς μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή συμπληρωμάτων, γνωστοποίησε στους επενδυτές ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των προϊόντων της και τη χρηματοδότηση νέων ερευνών, ενώ η Kea ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα για τις εργασίες γεώτρησης στις δύο περιοχές εξόρυξης που έχει άδεια και στην έρευνα μία τρίτης – λόγοι άντλησης κεφαλαίων που «κέρδισαν» τους επενδυτές.

Μέχρι στιγμής φέτος, επτά εταιρείες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να εισαχθούν στην AIM, όπως η εταιρεία παραγωγής ταινιών Future Film Group, η πετρελαϊκή Equatorial Palm Oil και η επενδυτική στον τομέα των πλουτοπαραγωγικών πηγών Q Resources.

Πηγές της αγοράς ανέφεραν στο Dow Jones Newswires ότι περίπου 40 εταιρείες κατέθεσαν αίτηση εισαγωγής στην AIM μόνο τον Ιανουάριο, ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας των αρχικών δημόσιων προσφορών. Ενώ αυτό δεν αντιστοιχεί απαραίτητα σε 40 νέες εταιρείες για τη μικρή αγορά του Λονδίνου, εκπρόσωπος του χρηματιστηρίου του Λονδίνου τόνισε ότι η ζήτηση των εταιρειών για εισαγωγή στο Λονδίνο παραμένει «πολύ ισχυρή» αν και αρνήθηκε να δώσει ακριβή στοιχεία.

Όλα αυτά είναι εντελώς αντίθετα με τα ανώτερα τμήματα της αγοράς όπου αρκετές IPOs έχουν πρόβλημα στο να λάβουν τη στήριξη των επενδυτών αυτό το χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της New Look, που βασίζεται σε ιδιωτικά κεφάλαια και η οποία επικαλούμενη τη σημαντική μεταβλητότητα των χρηματαγορών, ανέβαλε την πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά νωρίτερα αυτό το μήνα, εξανεμίζοντας τις ελπίδες άντλησης 650 εκατ. λιρών.

Τη στιγμή που οι επιτυχημένες IPOs έχουν πραγματοποιηθεί στο μικρότερο τμήμα της αγοράς, παρόλα αυτά άσχετα με το πόσο μικρό είναι το ποσό που θέλει να συγκεντρώσει μία επιχείρηση, οι IPOs που στηρίζονται σε ιδιωτικά κεφάλαια αναμένεται να έχουν πρόβλημα να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των fund managers της μικρής κεφαλαιοποίησης, που είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε κάθε deal που αφορά την επιστροφή μετοχών σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ο Peter Shea, διευθύνων σύμβουλος της χρηματιστηριακής Daniel Stewart Group, σχολίασε ότι η εταιρεία του έχει «δύο» IPOs μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν το τέλος Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένης μίας πετρελαϊκής και φυσικού αερίου που μπορεί να γίνει το Μάρτιο, ενώ τόνισε ότι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν χαμηλή μόχλευση και νέες μετοχές, όχι απλώς την αντικατάσταση μετοχών.

Παρομοίως οι επενδυτές επιθυμούν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε εταιρείες στις οποίες τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν σε επενδύσεις ανάπτυξης –όχι στην αποπληρωμή χρεών μέσω μίας επιθετικά τιμολογημένης προσφοράς.

«Οι επενδυτές αναζητούν μία καλή ιστορία, σωστή τιμή και ένα καλό λόγο εισαγωγής», σημείωσε ο Linacre. «Ωστόσο αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το να πούμε ότι η αγορά των IPO είναι κλειστή».

Την ίδια στιγμή που αναζητούν εταιρείες που δεν εισάγονται απλά και μόνο προσφέροντας τρόπο διαφυγής στους επενδυτές private equity, οι διαχειριστές κεφαλαίων επίσης αντιτίθενται στις επιθετικά τιμολογημένες IPOs που αφορούν αποπληρωμή χρεών, ενώ στον αντίποδα προτιμούν αναπτυξιακούς κλάδους όπως των πλουτοπαραγωγικών πηγών – της πιο δημοφιλούς κατηγορίας στην αγορά AIM.

Οι χρηματιστές πλέον αναμένουν μικρής έκτασης deals της μικρής κεφαλαιοποίησης στο πρώτο εξάμηνο του έτους – οι οποίες αναπόφευκτα θα διαταραχθούν από τις γενικές εκλογές- πριν εμφανιστεί νέο κύμα IPOs στο δεύτερο εξάμηνο καθώς η εγκλωβισμένη ζήτηση για νέο αίμα στην αγορά θα απελευθερωθεί.

Ωστόσο, το είδος των εταιρειών που αναμένεται να εισέλθουν με επιτυχία στην AIM είναι αρκετά διαφορετικό από εκείνες που εισήλθαν στις «αλκυονίδες μέρες» του 2006, ενώ ο καιρός που οι εταιρείες που εισέρχονταν δεν εμφάνιζαν έσοδα αποτελεί παρελθόν προς το παρόν, λόγω των ανησυχιών για τη ρευστότητα στη διαπραγμάτευση μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης.

«Αν σκεφτούμε τον καιρό που οι εταιρείες χωρίς έσοδα κατάφερναν να εισαχθούν, είναι πολύ δύσκολο να γίνει το ίδιο στις σημερινές αγορές», κατέληξε ο Linacre.

source: capital.gr

No comments:

Share |