Friday, March 19, 2010

Κατσάδα ΕΕ για e-συμμετοχή μετόχων

Κατσάδα ΕΕ για e-συμμετοχή μετόχων


Το αυτί της Κύπρου και άλλων οκτώ χωρών τραβάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μη εφαρμογή της οδηγίας για τα δικαιώματα των μετόχων που προβλέπει μεταξύ άλλων το δικαίωμα της έγκυρης ηλεκτρονικής πληροφόρησης.

Η ΕΕ θα αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε επτά άλλες χώρες για τη μη εφαρμογή της οδηγίας για τα δικαιώματα των μετόχων. Οι άλλες χώρες είναι το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία και η Σουηδία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, η οδηγία για τα δικαιώματα των μετόχων επιβάλλει στα κράτη μέλη την υποχρέωση να την έχουν μεταφέρει στο οικείο εθνικό δίκαιο το αργότερο μέχρι τις 3 Αυγούστου 2009.

Η οδηγία για τα δικαιώματα των μετόχων θεσπίζει ελάχιστες προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι μέτοχοι των εταιρειών των οποίων οι μετοχές αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ρυθμιζόμενη αγορά έχουν έγκαιρη πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες πριν από τη γενική συνέλευση και μπορούν με απλά μέσα να συμμετέχουν σε ψηφοφορία εξ αποστάσεως.

Σημαντικά στοιχεία προς τούτο είναι η δημοσίευση εγγράφων στο διαδίκτυο, καθώς και η διευκόλυνση της ψήφου μέσω πληρεξουσίου και η ηλεκτρονική συμμετοχή.

Η οδηγία καταργεί επίσης τη δέσμευση μετοχών και εισάγει ελάχιστα πρότυπα για τα δικαιώματα διατύπωσης ερωτήσεων, την προσθήκη θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης και την κατάθεση σχεδίων απόφασης. Η οδηγία επιτρέπει στα κράτη μέλη να λάβουν πρόσθετα μέτρα ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω η άσκηση των δικαιωμάτων που αναφέρονται σε αυτήν.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |