Thursday, February 25, 2010

ΗΠΑ: Διπλάσια των εκτιμήσεων άνοδος στις παραγγελίες διαρκών αγαθών


ΗΠΑ: Διπλάσια των εκτιμήσεων άνοδος στις παραγγελίες διαρκών αγαθών

Σημαντικά ενισχυμένη εμφανίζεται η ζήτηση για διαρκή αγαθά τον Ιανουάριο, λαμβάνοντας ιδιαίτερη ώθηση από τις παραγγελίες αεροσκαφών.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες για αγαθά με προδιαγραφές να αντέξουν τουλάχιστον τρία έτη, αυξήθηκαν σε -διπλάσιο των εκτιμήσεων- ποσοστό 3%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 167,91 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν αύξηση 1,5% για διαρκή αγαθά, όπως αυτοκίνητα, υπολογιστές, ηλεκτρικές συσκευές κλπ.

Τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία είναι αντίστοιχα άλλων οικονομικών στοιχείων που δείχνουν βελτίωση στον τομέα μεταποίησης. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας ISM ο οποίος σημείωσε την καλύτερη απόδοση σε δίαστημα άνω των πέντε ετών τον Ιανουάριο.

"Άλμα" σημείωσαν τον Ιανουάριο οι παραγγελίες για αεροσκάφη. Συγκκεκριμένα η ζήτηση αυξήθηκε 126% έπειτα από πτώση που είχε σημειώσει στα τέλη του 2009. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγγελίες για αγαθά που δεν σχετίζονται με μεταφορές υποχώρησαν τον περασμένο μήνα σε ποσοστό 0,6%, εν μέσω σημαντικής συρρίκνωσης της ζήτησης για μηχανικό εξοπλισμό.

source: capital.gr

No comments:

Share |