Saturday, February 20, 2010

Ηγείται της ανάκαμψης η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού


Ηγείται της ανάκαμψης η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Η Φέντεραλ Ριζέρβ μόλις τώρα εγκαινιάζει τη σταδιακή έξοδό της από τα άνευ προηγουμένου έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας, όμως η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, γεγονός που υποδηλώνει μία παγκόσμια ανάκαμψη δύο ταχυτήτων.

Επίσης, η κίνηση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει το επιτόκιο που χρεώνει στις τράπεζες κάθε φορά που τους χορηγεί έκτακτη χρηματοδότηση, βάζει τις δύο κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, Fed και ΕΚΤ, σε διαφορετικούς ρυθμούς όσον αφορά στη νομισματική πολιτική τους.

Η αλλαγή στην οποία προχώρησε η Fed είναι μικρή, δεδομένου ότι το επιτόκιο το οποίο αύξησε δεν θεωρείται αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα σημαντικό στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Απλά, αυτό που προσπαθεί να πράξει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι να κρατήσει ήρεμες τις αγορές και άλλωστε είναι κάτι που είχε πρόσφατα υπαινιχθεί.

Η απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ θεωρήθηκε από οικονομολόγους θετικό σημάδι, αφού ουσιαστικά δείχνει ότι η παγκόσμια ανάκαμψη βρίσκεται καθ΄οδόν και ότι και άλλες κεντρικές τράπεζες είναι σε θέση να συνεχίσουν τις στρατηγικές εξόδου.

Ηδη, χώρες της Ασίας, από την Αυστραλία έως την Κίνα, έχουν πρωτοστατήσει στην παγκόσμια στρατηγική εξόδου από τις εύκολες πιστώσεις καθώς οι οικονομίες τους ανέκαμψαν με πιο γρήγορο ρυθμό, τη στιγμή που Ευρώπη και ΗΠΑ συνεχίζουν να αναζητούν ένα πιο σταθερό έδαφος.

Πέρυσι τον Οκτώβριο, η Αυστραλία αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη οικονομία που άρχισε να αυξάνει το κόστος δανεισμού. Στην Κίνα, όπου η εκρηκτική ανάπτυξη της οικονομίας έχει πυροδοτήσει φόβους για πληθωρισμό, οι διαμορφωτές πολιτικής διάλεξαν ένα διαφορετικό εργαλείο: αντί για τα επιτόκια αύξησαν τα αποθεματικά των τραπεζών, κίνηση που περιορίζει την ποσότητα των δανείων που μπορούν να χορηγούν σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ έχει ήδη αρχίσει να αποσύρει κάποια έκτακτα μέτρα, όμως αναλυτές πιστεύουν ότι θα κινηθεί με πιο βραδύ ρυθμό σε σχέση με τη Φέντεραλ Ριζέρβ εξαιτίας της ευάλωτης κατάστασης των οικονομιών στην Ευρωζώνη.

Το Δεκέμβριο η ΕΚΤ πραγματοποίησε την τελευταία 12μηνη διαδικασία χρηματοδότησης, ενώ η τελευταία εξαμηνιαία ανάλογη διαδικασία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου.

Τα δημοσιονομικά προβλήματα χωρών της Ευρωζώνης ανάγκασαν κάποιες κυβερνήσεις να ανακοινώσουν μέτρα λιτότητας τα οποία αναπόφευκτα αναμένεται ότι θα επηρεάσουν τους διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ στην προσεχή συνεδρίαση.

source: naftemporiki

No comments:

Share |