Saturday, February 20, 2010

Προς το 12,8% "σκαρφαλώνει" το βρετανικό έλλειμμα


Προς το 12,8% "σκαρφαλώνει" το βρετανικό έλλειμμα


Η γενική και τοπική κυβέρνηση της Βρετανίας υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε δανεισμό τον Ιανουάριο για πρώτη φορά από το 1993, που υπάρχουν στοιχεία, σύμφωνα με τα μεγέθη που κοινοποίησε η στατιστική υπηρεσία, σε μια ακόμη ένδειξη των έντονων πιέσεων που ασκεί η ύφεση στα κρατικά έσοδα.

Η Βρετανία μόλις και μετα βίας γλίτωσε την ύφεση στο δ΄τρίμηνο, με την αρχική μέτρηση του ΑΕΠ στο +0,1% και υπάρχουν σοβαροί φόβοι ότι η οικονομία, που έχει στηριχθεί στην μαζική κυβερνητική παρέμβαση, θα επιστρέψει σε ύφεση προς τα τέλη του έτους.

«Τα δημοσιονομικά στοιχεία Ιανουαρίου δείχνουν ότι το φετινό έλλειμμα του βρετανικού προϋπολογισμού θα ξεπεράσει το έλλειμμα της Ελλάδας,» όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στο Associated Press ο Jonathan Loynes, αναλυτής της Capital Economics.

Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ο κ. Loynes εκτιμά ότι το βρετανικό έλλειμμα στο σύνολο της φετινής χρονιάς θα ανέλθει στο 12,8% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με την εκτίμηση για 12,7% της Ελλάδας.

Ο δανεισμός του Ιανουαρίου, ο οποίος έγινε για πρώτη φορά από το 1993 που υπάρχουν συγκριτικά μεγέθη, αιφνιδίασε τους αναλυτές, που περίμεναν μικρό πλεόνασμα, χάρη στα έσοδα από την φορολόγηση επιχειρήσεων.



Στο πρώτο 10μηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους, ο δανεισμός έχει ανέλθει στις 122,4 δισ. στερλίνες, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία. Το καθαρό χρέος ανήλθε στις 848,5 δισ.στερλίνες στα τέλη Ιανουαρίου, καταλαμβάνοντας το 60% του ΑΕΠ.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |