Tuesday, February 9, 2010

Οι οίκοι αξιολόγησης ζητούν εξηγήσεις για επιπλέον χρέη €50 δισ.

Οι οίκοι αξιολόγησης ζητούν εξηγήσεις για επιπλέον χρέη €50 δισ.


Αργά ή γρήγορα θα γινόταν. Μόλις έφθασαν τα "νέα" στους Οίκους αξιολόγησης του δημόσιου χρέους αμέσως ζητήθηκαν εξηγήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και όλοι άρχισαν... να τρέχουν.

Ποια "νέα"; Η σχετικά πρόσφατη ανακοίνωση της ανεξάρτητης Επιτροπής αξιολόγησης των στατιστικών στοιχείων που συστάθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ άλλων, φρόντισε να... ξεθάψει κάποια "αόρατα" δάνεια της δεκαετίας που κλείνει φέτος και εντόπισε το ενδεχόμενο ύπαρξης επιπλέον κρυμμένου... κάτω από το χαλί δημόσιου χρέους που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 50 και 55 δισ. ευρώ.

Τα αιτήματα από τους Οίκους αξιολόγησης για διευκρινίσεις επί του θέματος έφτασαν σε χρόνο μηδέν στον 6ο Όροφο του υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος.

Το ξαφνικό ενδιαφέρον των Οίκων αξιολόγησης "κατέγραψε" ως πληροφορία το Σάββατο (6/2) το “Κεφάλαιο” και σήμερα επιβεβαιώνει το Capital.gr με επιπλέον στοιχεία που βεβαιώνουν ότι η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ προσπάθησε να εξηγήσει ότι δεν πρόκειται για επιπλέον δάνεια, αλλά για εγγυήσεις.

Μόνο που οι ερωτήσεις που κατατέθηκαν αφορούν και στοιχεία για ρυθμίσεις που έγιναν για το χρέος το 2001 και το 2005.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η Επιτροπή έκανε τη δουλειά της κατ΄ εντολή της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ, αλλά δεν ήταν δική της απόφαση η κοινοποίηση της Έκθεσης και κατά συνέπεια η πυροδότηση -με βάση τα στοιχεία αυτά- εξελίξεων οι οποίες ξαναβάζουν θέμα αξιοπιστίας με την Eurostat, πέραν των προβλημάτων που δημιουργούν ενόψει αναθεώρησης της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δημοσίου από Moody΄s, Fitsch, S&P.

Οι Οίκοι αξιολόγησης που ζήτησαν διευκρινίσεις από το ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, διερεύνησαν "ατύπως" το θέμα και με υψηλά ιστάμενα τραπεζικά στελέχη και... έλαβαν κάποιες "διαφωτιστικές" εξηγήσεις.

Είναι μάλλον βέβαιο ότι θα κάνουν το ίδιο (αν δεν το έχουν ήδη κάνει) με τον ΟΔΔΗΧ και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η πολύ διαφάνεια πάντως ενδέχεται να κοστίσει... πολύ ακριβά στα κρατικά ομόλογα και να δημιουργήσει ένα νέο κύκλο προβλημάτων στο ελληνικό δημόσιο, αλλά και στους κυρίους των Βρυξελλών που θα κληθούν να το αντιμετωπίσουν.

Κυβερνητικό στέλεχος του ευρύτερου οικονομικού επιτελείου χαρακτήρισε ακατανόητη τη δημόσια... διαχείριση των ευρημάτων της Επιτροπής, τα οποία αρχικά αν και είχαν κερδίσει θέση στα πρωτοσέλιδα του ελληνικού τύπου δεν είχε εντοπισθεί η προσοχή στις ρυθμίσεις χρεών τα κρίσιμα έτη 2001 και 2005, στοιχείο που επισημάνθηκε –μετά την κοινοποίηση της Εκθεσης– από τους Οίκους αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι με τα στοιχεία της Έκθεσης ανοίγει το ενδεχόμενο το δημόσιο χρέος να είναι κοντά στα 350 δισ. ευρώ και όχι 297 δισ. ευρώ όπως έχει δηλωθεί στην Eurostat, αν συνυπολογισθούν οι σχετικές ρυθμίσεις και πλήθος εγγυήσεων δανείων που είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν από τους υπόχρεους Οργανισμούς.

Τι μπορεί να ακολουθήσει; Προς το παρόν είναι άγνωστο ποιες θα είναι οι συνέπειες. Αν κάποιος εκ των "αξιολογητών" αποφασίσει ότι το στοιχείο αυτό είναι τόσο επιβαρυντικό ώστε να επιβάλλεται νέα αρνητική αναθεώρηση της αξιολόγησης του χρέους, τότε κανείς δεν θα θυμάται σε λίγο τίποτα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τις "θαυματουργές" ικανότητές του για την σταθεροποίηση της οικονομίας.

Αν πάλι οι διευκρινίσεις που έδωσε η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ θεωρηθούν επαρκείς τότε "υπάρχει ελπίδα", όπως χαρακτηριστικά είπε στο "Κεφάλαιο" στέλεχος του ΥΠΟΙΚ από το οποίο ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.

capital.gr

No comments:

Share |