Thursday, January 28, 2010

Τα σενάρια της UBS για τα ελληνικά ομόλογα


Τα σενάρια της UBS για τα ελληνικά ομόλογα

Τρία σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναλύει η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2010 στην οποία παραθέτει τις εκτιμήσεις της για τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων καθώς και τη συσχέτιση των προβλημάτων της Ελλάδας με την πορεία του ευρώ.

Στο βασικό σενάριο ο οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει ένα λιγότερο επιθετικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ωστόσο, αναφέρει η UBS, θα είναι επίπονη και μεγάλη σε διάρκεια διαδικασία με τις αντιδράσεις των εργατικών συνδικάτων και των πολιτών να οδηγούν σε άρση ορισμένων μέτρων όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης. Συνεπώς, η UBS θεωρεί ότι η χρηματοοικονομική στήριξη θα εξαρτηθεί από τους συμφωνηθέντες στόχους εξυγίανσης που θα ελέγχονται από τις διεθνείς αρχές. Λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες αντιδράσεις η λύση αυτή αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, οδηγώντας σε αύξηση της μεταβλητότητας στην αγορά ομολόγων.

Το καλύτερο δυνατό σενάριο, σύμφωνα με την UBS, είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει ένα επιθετικό σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης, παρόμοιο με αυτό που εφάρμοσε η Ιρλανδία. Ωστόσο το συγκεκριμένο σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες λόγω των πολύ έντονων αντιδράσεων των συνδικάτων. Παρόλα αυτά ένα τέτοιο σενάριο θα αποτελούσε την καλύτερη εξέλιξη για την αγορά ομολόγων, παρά το υψηλό κοινωνικό κόστος.

Περιπτώσεις ανάλογες της Ελλάδας στις αναδυόμενες αγορές δείχνουν ότι η πτώχευση μπορεί να είναι ο κατάλληλος δρόμος προς την αναδιάρθρωση, ωστόσο αυτό το σενάριο συνήθως συνοδεύεται από σημαντική υποτίμηση του νομίσματος. Στο χειρότερο για τον οίκο σενάριο, η υποτίμηση ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και συνεπώς έχει θετικές οικονομικές επιπτώσεις, διευκολύνοντας την ανάκαμψη. Ωστόσο, η έξοδος από την Ευρωζώνη θα χειροτέρευε τα πράγματα για την Ελλάδα. Η περίπτωση της πτώχευσης, εντός της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να είναι μία λύση η οποία όμως δεν θα λειτουργούσε υπέρ των υπόλοιπων μελών, συνεπώς η UBS εκτιμά ότι η συγκεκριμένη λύση θα γινόταν αποδεκτή μόνο ως αναγκαία.

Εξάλλου, η UBS θεωρεί ότι υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους η αγορά ελληνικών ομολόγων είναι μία καλή επενδυτική επιλογή. Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει και ο δεύτερος ότι τα risk premium των ομολόγων εκείνα των εταιρικών ομολόγων με αξιολόγηση BB- ενώ βρίσκονται πολύ υψηλότερα από τα κρατικά ομόλογα με αξιολόγηση BB-.

Στον αντίποδα, η UBS αναφέρει ότι οι νέες εκδόσεις, η συνεχιζόμενες πιέσεις από τους ανήσυχους επενδυτές που πουλάνε και η συνεχής ροή αρνητικών ειδήσεων ενδέχεται να ωθήσουν ακόμη υψηλότερα τα spreads, οδηγώντας σε περαιτέρω πτώση των τιμών των ελληνικών ομολόγων. Ένας ακόμη αποτρεπτικός παράγοντας για την αγορά ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με τον οίκο, είναι ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν αποκλείεται σημαντική πτώση της αγοράς στην περίπτωση που οι μεταρρυθμίσεις δεν καταφέρουν να έχουν δημόσια αποδοχή.

capital.gr

No comments:

Share |