Thursday, January 28, 2010

Δεκαετή χρεόγραφα με επιτόκιο 4,625%


Δεκαετή χρεόγραφα με επιτόκιο 4,625%

Την έκδοση 10ετών χρεογράφων ύψους €1 δισ. με επιτόκιο 4,625% ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης. Στην κάλυψη της έκδοσης συνέβαλε και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων με επένδυση €205 εκ. Σύμφωνα με τον υπουργό, με την έκδοση η Κύπρος ικανοποιεί πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το Νοέμβριο.

Είναι η δεύτερη φορά από το Μάιο που η Κύπρος προσφεύγει σε δανεισμό στις ξένες κεφαλαιαγορές. Το Μάιο είχε εκδώσει τετραετές χρεόγραφα €1,5 δισ. με επιτόκιο 3,85%. Η έκδοση Μαίου είχε υπερκαλυφθεί.

Το χρεόγραφο θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ενώ οι τρεις τράπεζες που έχουν αναλάβει την έκδοση είναι οι Union Bank of Switzerland, Deutsche Bank και Societe General.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επιτυχία της έκδοσης και τόνισε ότι απευθύνεται κατά 65% σε ξένους επενδυτές και κατά 35% σε κύπριους, ενώ στην όλη προσπάθεια συνέβαλαν και η Τράπεζα Κύπρου, η Μαρφίν Λαϊκή και η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες ανέλαβαν το ντόπιο κομμάτι της ζήτησης και της έκδοσης.

Ήδη, είπε, 80 επενδυτές (τράπεζες, ταμεία προνοίας, θεσμικοί επενδυτές, ασφαλιστικοί οργανισμοί και heath hands) από διάφορες χώρες της Ευρώπης έχουν επενδύσει σε αυτή την έκδοση που θα δώσει σημαντική εισροή συναλλάγματος και ρευστότητας στην οικονομία, ενώ υπάρχει και μια χρηματοδότηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σταυράκης εξέφρασε τη σιγουριά ότι η νέα εισροή ρευστότητας θα υποβοηθήσει στη μείωση και στη συγκράτηση των επιτοκίων.

Επισημαίνοντας ότι με την έκδοση των χρεογράφων καλύπτονται όλες οι ανάγκες του δημοσίου μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, αναφέρθηκε στις ανάγκες που επέβαλλαν την έκδοση.

«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες μιας κυβέρνησης και δη της Κύπρου προέρχονται από την ανάγκη χρηματοδότησης του δημοσιονομικού ελλείμματος, την ανάγκη αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους που λήγει και για τις ταμειακές ανάγκες της κυβέρνησης οι οποίες δεν επηρεάζουν το έλλειμμα αλλά δημιουργούν ανάγκες για χρηματοδότηση, όπως για παράδειγμα τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης».

Τα μηνύματα που στάλθηκαν στους ξένους κατά τη διάρκεια του road show, είπε, είναι ότι η κυπριακή οικονομία είναι ευέλικτη, βασίζεται στον τομέα των υπηρεσιών, σε σύγχρονο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής και πολύ καλό σύστημα εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα και άλλες εποπτικές αρχές.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, είπε ότι στο τέλος του 2008 ήταν 48% του ΑΕΠ και τέλος του 2009 θα είναι της τάξης του 55%.

Ένας λόγος που επιλέγηκε η έκδοση 10ετών χρεογράφων, ανέφερε, είναι ότι υπάρχει και άλλο δημόσιο χρέος το οποίο λήγει τα επόμενα 4-5 χρόνια. Οι σκέψεις που γίνονται, πρόσθεσε, είναι η επόμενη έκδοση να είναι 7ετή ή 5ετή ώστε ένας επενδυτής να αγοράσει κυπριακό χρέος σε διαφορετικές ημερομηνίες αποπληρωμής. Πέρσι η κυβέρνηση άντλησε €1,5 δισ. για 4ετή περίοδο η οποία λήγει το 2013.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |