Thursday, January 28, 2010

Μ. Βρετανία: Μεγαλύτερες της εποχής Thatcher οι ιδιωτικοποιήσεις


Μ. Βρετανία: Μεγαλύτερες της εποχής Thatcher οι ιδιωτικοποιήσεις

Οι πωλήσεις ποσοστών που κατέχει η βρετανική κυβέρνηση στις τράπεζες αναμένεται να ξεπεράσουν τις ιδιωτικοποιήσεις της Thatcher, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Ειδικότερα, η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να αντλήσεις από την πώληση των ποσοστών της σε τρεις προβληματικές τράπεζες, περισσότερα χρήματα από αυτά που συγκέντρωσε η Margaret Thatcher μέσω ιδιωτικοποιήσεων στα 11 χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία. Η αξία του συνολικού ποσοστού που κατέχει η βρετανική κυβέρνηση διαμορφώνεται στις 71,5 δισ. λίρες (116 δισ. δολάρια).

Από το 1979 έως το 1990 η Thatcher ιδιωτικοποίησε περισσότερες από 20 κρατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των British Gas και British Airways. Τα συνολικά κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν σήμερα θα αντιστοιχούσαν σε 68,5 δισ. λίρες, βάσει πληθωρισμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ernst & Young.

Ο πρωθυπουργός Gordon Brown δεν έχει γνωστοποιήσει το χρονοδιάγραμμα της πώλησης των ποσοστών στις Royal Bank of Scotland, Lloyds και Northern Rock καθιστώντας τις πρακτικές δανεισμού και απολαβών σημαντικό πολιτικό ζήτημα.

«Πρόκειται για τεράστιο ποσοστό, που σίγουρα θα κυριαρχήσει στην πολιτική ατζέντα», σχολίασε o Tom Kirchmaier, του London School of Economics. “Κάθε κυβέρνηση θα διαθέτει σημαντικό ποσοστό για πολύ καιρό ακόμη», πρόσθεσε.

Η Μ. Βρετανία μπορεί να χρειαστεί έως και επτά χρόνια να πουλήσει τα ποσοστά στις συγκεκριμένες τράπεζες, τόνισε ο Jon Sibson, της PricewaterhouseCoopers.

capital.gr

No comments:

Share |