Monday, December 14, 2009

Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός


Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός


Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, καθώς το αδύναμο δολάριο ενισχύει την ελκυστικότητα των μεταλλευμάτων. Η διόρθωση που σημείωσε το δολάριο, καθώς και η αλλαγή του κλίματος στις κεφαλαιαγορές, οδήγησε το χρυσό να ανακόψει την πτωτική πορεία που προκάλεσε απώλειες 100 δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα. Αναλυτικά, για τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου, η τιμή του χρυσού κατέγραψε άνοδο 0,3% στα 1.122,80 δολάρια η ουγγιά. Αναφορικά με τα άλλα μέταλλα, το ασήμι ενισχύθηκε κατά 1,5% στα 17,34 δολάρια, ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο σημείωσαν άλμα 1,7% στα 1.447 δολάρια και 368,30 δολάρια αντίστοιχα.

«Οι επενδυτές μπορεί να ρισκάρουν και να εξέλθουν από την κατοχή ασφαλών παγίων», δήλωσε ο Peter Fertig, ιδιοκτήτης της Quantitative Commodity Research, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αυτό θα είναι αρνητικό για το δολάριο και θετικό για το χρυσό».

Ενισχύθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την πρόθεση του Αμπου Ντάμπι να ενισχύσει το Dubai με 10 δισ. δολάρια. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4654 δολάρια από το επίπεδο των 1,4615 6δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4647 δολάρια. Η άνοδος του ευρωπαϊκού νομίσματος αποδίδεται στο κλίμα εμπιστοσύνης που άρχισε να εμπεδώνεται μετά την σωτηρία που προσέφερε στο Nτουμπάι το γειτονικό εμιράτο του Aμπου Ντάμπι. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις απώλειες σε μεγάλες τράπεζες που είχαν χορηγήσει μεγάλα δάνεια στο Ντουμπάι.

reporter.gr

No comments:

Share |