Monday, December 14, 2009

Η Φέντεραλ Ριζέρβ «κινεί» τις αγορές


Η Φέντεραλ Ριζέρβ «κινεί» τις αγορές


Από τα «χείλη» της Φέντεραλ Ριζέρβ, η οποία θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της για την προοπτική της οικονομίας μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασής της την Τετάρτη, «κρέμεται» η Wall Street με τους επενδυτές να αναζητούν περαιτέρω ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη κερδίζει έδαφος.

Στο μεταξύ, οι μετοχές αναμένεται να κινηθούν σε στενό πλαίσιο διακύμανσης, σύμφωνα με αναλυτές.

«Πιστεύω ότι οι επενδυτές αναζητούν οιαδήποτε ένδειξη η οποία στηρίζει είτε την ανοδική είτε την πτωτική τάση στη Wall Street. Ωστόσο, δεν αναμένω μεγάλη αλλαγή στη λεκτική της Fed και υποψιάζομαι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα», αναφέρει ο Ρικ Μπενσάινορ, στρατηγικός αναλυτής της Execution LLC.

Πράγματι, ο διοικητής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο, αν και ορισμένοι επενδυτές επιλέγουν να προστατεύσουν τις τοποθετήσεις τους μετά την πρόσφατη ισχυροποίηση του δολαρίου και τα θετικά αμερικανικά στατιστικά στοιχεία.

Τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια στις ΗΠΑ επέτρεψαν στους επενδυτές να δανειστούν φθηνά σε αμερικανικά δολάρια, προκειμένου να επενδύσουν σε υψηλότερης απόδοσης ενεργητικό, όπως μετοχές, ωθώντας το χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 σε άνοδο 63,5% από τα χαμηλά της 9ης Μαρτίου. Παρότι οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν όρεξη για ριψοκίνδυνο ενεργητικό, η έντονη απόκλιση μεταξύ μετοχών και δολαρίου που έγινε αισθητή από το Μάρτιο αρχίζει να μετριάζεται.

Για μεγάλο διάστημα, οι μετοχές κινούνταν ανοδικά, ενώ το δολάριο υποχωρούσε και αντιστρόφως ανάλογα. Η πρόσφατη όμως άνοδος του δολαρίου έκανε πολλούς επενδυτές να επαναξιολογήσουν τη στρατηγική του carry trade.

Τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής και το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ ενίσχυσαν τα blue chip στη Wall Street, απομακρύνοντας τις ανησυχίες ότι οι διεθνείς πιστωτικές αγορές δυσκολεύονται να ανακάμψουν και ωθώντας ενδοσυνεδριακά το Dow Jones [.DJI] στα υψηλότερα επίπεδα του 2009, όμως τα κέρδη, ειδικά στον τεχνολογικό τομέα, περιορίστηκαν από την ισχύ του δολαρίου.

Γενικότερα, στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, ο Dow ενισχύθηκε 0,8%, ο S&P 500 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, ενώ ο Nasdaq [.IXIC] συρρικνώθηκε 0,2%.

«Πιθανότατα, να διαπιστώσουμε ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα του αναμενομένου. Το δολάριο όμως συγκράτησε την κεκτημένη ταχύτητα της αγοράς και δεν την άφησε να κινηθεί περισσότερο ανοδικά», αναφέρει ο Πίτερ Καρντίλιο, οικονομολόγος της Avalon Partners.

Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι τα οικονομικά δεδομένα και η δέσμευση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις αμερικανικές μετοχές σε νέα υψηλά 15 μηνών. Εάν όμως η πρόσφατη σταθεροποίηση και η αλλαγή συσχετισμών μπορούν να προσφέρουν κάποια ένδειξη, ορισμένοι επενδυτές ίσως να δουν τις τελευταίες εβδομάδες του έτους ως μία ευκαιρία για να «κλειδώσουν» τα κέρδη τους εν όψει του νέου έτους.

«Ισως να υπάρξει μία καλή ευκαιρία για ρευστοποιήσεις προς το τέλος του έτους, επισημαίνει ο Μπομπ Μπρόουνι, διαχειριστής ενεργητικού αξίας 611 δισ. δολαρίων της Northern Trust Global Investments.

Βεβαίως και παραμένουν οι ανησυχίες για το δολάριο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προσθέτει ο διαχειριστής, όμως στο άμεσο μέλλον πιθανόν να δούμε το αμερικανικό νόμισμα να ενισχύεται λίγο ακόμη.

naftemporiki

No comments:

Share |