Friday, November 6, 2009

ΗΠΑ: Στα $4,3 τρισ. τα μέτρα εγγυητικής κάλυψης


ΗΠΑ: Στα $4,3 τρισ. τα μέτρα εγγυητικής κάλυψης


Το συνολικό ανώτατο ποσό εγγυητικής κάλυψης που πρόσφερε η αμερικανική κυβέρνηση σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία έφτασε τα 4,3 τρισ. δολ. στο αποκορύφωμα της κρίσης, σύμφωνα με σχετική έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Επιτροπή Εποπτείας του Κογκρέσου (Congressional Oversight Panel).

Στα συμπεράσματα της η Επιτροπή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "το υπουργείο Οικονομικών υιοθέτησε μια επιθετική στάση για να προστατεύσει τα συμφέροντα των φορολογούμενων", ενώ επισημαίνει ότι δεν εντόπισε "σοβαρές ελλείψεις στην εφαρμογή των προγραμμάτων εγγυήσεων".

Οι εγγυήσεις δόθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων που δρομολόγησε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η Federal Reserve και η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι μέσω των εν λόγω προγραμμάτων "οι φορολογούμενοι ανέλαβαν ένα σημαντικό μέρος του κινδύνου", ωστόσο επισημαίνει ότι στο τέλος μπορεί να αποκομίσουν οφέλη. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδεχομένως να βρεθεί στο τέλος να σημειώνει σημαντικά κέρδη από τέλη και άλλα έσοδα μέσω των εγγυήσεων που χορήγησε.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει σχεδόν 17,4 δισ. δολ. σε αμοιβές από τα προγράμματα.

capital.gr

No comments:

Share |