Sunday, October 4, 2009

Greenspan: Έλλειμμα και χρέος οι μεγάλες προκλήσεις για τις ΗΠΑ


Greenspan: Έλλειμμα και χρέος οι μεγάλες προκλήσεις για τις ΗΠΑ

Την ανησυχία του για την εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος και την διόγκωσης του χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Alan Greenspan κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε οικονομικό φόρουμ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αν δεν αντιμετωπιστούν θα συνεχίσουν να πιέζουν την αξία του αμερικανικού δολαρίου.


Εκτίμησε παράλληλα ότι η Fed θα αναγκαστεί να περιορίσει σταδιακά τις μαζικές παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει στις αγορές προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Όπως σημείωσε, αν και οι αποπληθωριστικές δυνάμεις της ύφεσης ενδεχομένως να διατηρηθούν μέχρι και το επόμενο έτος, η αμερικανική κεντρική τράπεζα "δεν μπορεί να περιμένει πάρα πολύ καιρό καθώς αυτό θα οδηγήσει σε εκτίναξη του πληθωρισμού πιθανώς το 2012".

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι πρέπει να γίνει και η Fed το γνωρίζει πολύ καλά αυτό", υπογράμμισε όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Αναφερόμενος στην κρίση, ο Greenspan σημείωσε ότι έγινε φανερό πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχαν υιοθετήσει πολύ χαμηλά στάνταρτ και θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να παρέμβουν για να το διορθώσουν αυτό. Ωστόσο εκτίμησε ότι είναι λανθασμένη η εκτίμηση πως οι κυβερνητικές αρχές θα πρέπει να προλαμβάνουν τέτοια φαινόμενα καθώς "αυτό που συμβαίνει σε μια κρίση δεν μπορεί να προβλεφθεί ακόμα και από τις καλύτερα ενημερωμένες ρυθμιστικές αρχές".

Τέλος υποστήριξε τη χρήση των πιστωτικών παραγώγων όπως τα συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου τα οποία χαρακτήρισε σημαντικά εργαλεία, αν και τάχθηκε υπέρ της προώθησης αλλαγών στον τρόπο που διαπραγματεύονται.

capital.gr

No comments:

Share |