Sunday, October 4, 2009

Χ.Α.: Μετεκλογικό crash test


Χ.Α.: Μετεκλογικό crash test

Με... σκεπτικισμό αντιδρά το Χρηματιστήριο μετά από κάθε εκλογικό αποτέλεσμα καθώς νέα πρόσωπα και πολιτικές απαιτούν συνήθως χρόνο για να αφομοιωθούν από την αγορά, η οποία όμως πάντοτε «τάσσεται» υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Όπως συνέβη τις περισσότερες φορές την τελευταία 20ετία, έτσι και για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 το προεκλογικό διάστημα ήτα κερδοφόρο για μετοχές και δείκτες. Το Χ.Α. από την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών μέχρι και χθες κατέγραψε άνοδο ποσοστό 4,65% και εάν εξαιρεθούν οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις η άνοδος για το Γενικό Δείκτη και την πλειονότητα των τίτλων του FTSE-20 ήταν υπερπολλαπλάσια. Ωστόσο, το παρελθόν έχει δείξει πως η μετεκλογική περίοδος είναι δύσκολη για το χρηματιστήριο, τουλάχιστον έως ότου υπάρξουν τα πρώτα δείγματα γραφής κάθε κυβέρνησης, αφού ως γνωστόν η (πολιτική) θεωρία συχνά απέχει της πράξης.

Έτσι, στις 2 Μαΐου του 1985 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 44,76 μονάδες και μέχρι τις εκλογές της 2ας Ιουνίου πήγε στις 49,94 μονάδες. Από τις κάλπες βγήκε αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (161 έδρες), αλλά έναν μήνα μετά το Χ.Α. υποχώρησε κατά 11,73%. Οι απώλειες μειώθηκαν λίγο έπειτα από δύο μήνες.

Τον Ιούνιο του 1989, το Χ.Α. κέρδισε προεκλογικά 9,82%, αλλά έναν μήνα μετά βρέθηκε χαμηλότερα. Στις εκλογές αυτές, η Ν.Δ. ήρθε πρώτο κόμμα, χωρίς όμως αυτοδυναμία (145 έδρες). Την πρώτη ημέρα μετά τις επόμενες εκλογές, στις 5 Νοεμβρίου 1989, στις οποίες η νίκη της ΝΔ οδήγησε στην οικουμενική κυβέρνηση υπό τον καθηγητή Ξ. Ζολώτα, ο Γενικός Δείκτης έναν μήνα μετά σημείωνε πτώση 14%.

Τον Απρίλιο του 1990, η Ν.Δ. πήρε 150 έδρες, αλλά τελικά κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση. Η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία οδηγεί σε άνοδο 7% το Χ.Α. μία ημέρα μετά τις εκλογές και 55,1% σε έξι μήνες. Το μετεκλογικό εκείνο ράλι βασίστηκε στις προσδοκίες περί ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα, κάτι το οποίο τελικά δεν συνέβη αφού ανατέθηκαν στην Ατλάντα. Η αγορά, αφού έφτασε εκείνο το καλοκαίρι στο (τότε) ιστορικό υψηλό των 1.684 μονάδων, στη συνέχεια ξεφούσκωσε βίαια, χάνοντας λίγους μήνες μετά το 50% της αξίας της.

Η αποσκίρτηση του κ. Α. Σαμαρά οδηγεί στις εκλογές της 10.10.1993 και στη νίκη του ΠαΣοΚ με 170 έδρες. Η αγορά έχασε αρχικά έδαφος μετεκλογικά, όμως τρεις μήνες μετά την διεξαγωγή των εκλογών η άνοδος φθάνει στο 27%.

Τον Σεπτέμβριο του 1996, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε εκ νέου την αυτοδυναμία (162 έδρες). Τα προεκλογικά κέρδη έδωσαν, όμως, τη θέση τους σε μετεκλογική υποχώρηση των τιμών κατά 4,17% ένα μήνα μετά και 2,86% τρεις μήνες αργότερα. Βαθμιαία, όμως, η προοπτική εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ, σε συνάρτηση με το κλίμα στο διεθνές περιβάλλον, οδήγησε τους επόμενους μήνες σε εντυπωσιακή άνοδο το Χ.Α. Άνοδος που κορυφώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1999, όταν ο Γενικός Δείκτης έφτασε στα ιστορικά τότε υψηλά των 6.355 μονάδων.

Με το περιβόητο «κόμμα των επενδυτών» να κυριαρχεί την πολιτική ατζέντα, οι εκλογές του Απριλίου του 2000 είχαν την εντονότερη συσχέτιση που είχε υπάρξει ποτέ τις τελευταίες δεκαετίας με το Χρηματιστήριο. Η προεκλογική στήριξη των τιμών αποδείχθηκε καταστροφική, καθώς ακολούθησε ο μετεκλογικός κατήφορος με απώλειες 21% τρεις μήνες μετά τη διεξαγωγή τους (νικητής τότε το ΠΑΣΟΚ που συγκέντρωσε 158 έδρες), για να έλθει στη συνέχεια η κατάρρευση του Χ.Α. καθώς η «φούσκα» των μετοχών στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο άρχισε να ξεφουσκώνει.

Τις εκλογές του Μαρτίου του 2004 τις κέρδισε η Ν.Δ. (165 έδρες). Αν και το Χ.Α. είχε ήπια προεκλογική άνοδο, ένα μήνα μετά τη διενέργειά τους βρισκόταν 3,37% χαμηλότερα και 3,23% τρεις μήνες αργότερα. Όμως, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα εκείνη τη χρονιά, η είσοδος κεφαλαίων από το εξωτερικό σε συνδυασμό με τις κινήσεις εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και κυρίως των τραπεζών οδήγησαν την αγορά σε ανοδική τροχιά.

Με οριακή πλειοψηφία 152 εδρών, η Ν.Δ. κερδίζει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007, σε μια περίοδο που το Χ.Α. βρισκόταν ήδη σε κεκτημένη ανοδική ταχύτητα. Οι μετοχές είχαν σημειώσει κέρδη 9,14% δύο μήνες πριν από τη διενέργεια των εκλογών, ακολούθησε άνοδος 6,26% ένα μήνα μετά, για να υποχωρήσει στο 1,58% τρεις μήνες αργότερα αφού από τον Νοέμβριο του 2007 άρχισαν να γίνονται εμφανή τα σημάδια της οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί την διεθνή οικονομία έως σήμερα.

Ισχυρή κυβέρνηση

Για τους διεθνής επενδυτικούς οίκους, πάντως, ο μεγαλύτερος φόβος από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είναι να μην υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Για τους αναλυτές της Deutsche Bank, της Morgan Stanley και της Citigroup, το διακύβευμα των εκλογών αποτελεί ο χρόνος που θα χρειαστεί η νέα κυβέρνηση να υιοθετήσει τα απαιτούμενα μέτρα που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε ασφαλέστερες ατραπούς. Σε περίπτωση που η αυτοδυναμία δεν επιτευχθεί, σημειώνουν, ο χρόνος που θα χαθεί θα είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμος, ακόμη όμως και μια ισχυρή κυβέρνηση θα απαιτηθεί να δώσει λύσεις άμεσα. «Ο χρόνος προσαρμογής θα είναι περιορισμένος λόγω της σύνταξης του προϋπολογισμού του 2010 και της δημοσιονομικής πειθαρχίας που απαιτείται να επιβληθεί προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα» εκτιμά η Citi.

Ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, η Morgan Stanley εκτιμά πως η ελληνική οικονομία δύσκολα θα ξεφύγει από την ύφεση. Οι αναλυτές της θεωρούν πως αν και είναι πιθανή η αλλαγή κυβέρνησης, επί του παρόντος δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί. Από την πλευρά της η Citi επισημαίνει πως «οι οικονομικές πολιτικές των δυο μεγάλων κομμάτων δεν διαφέρουν και πολύ» και συμπληρώνει πως ο κίνδυνος με τον οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη η χώρα λόγω των σημαντικών μακροοικονομικών ανισορροπιών και τον οποίο θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τα κόμματα, ανεξαρτήτως ποιο θα έρθει στην εξουσία, είναι ήδη πολύ μεγάλος.

Αλλαγές σε ΔΕΚΟ

Οι επενδυτικοί οίκοι, ωστόσο, εικοτολογούν για αλλαγές στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ σε περίπτωση επικράτησης του ΠΑΣΟΚ, κάτι αναμενόμενο για την ελληνική πραγματικότητα, όχι όμως και για τους ξένους.

Η Citi σημειώνει πως πιθανή νίκη του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει κατά πάσα βεβαιότητα σε αλλαγές στις διοικήσεις των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ακόμη και του ΟΤΕ. Για τη ΔΕΗ σημειώνει πως είναι πιθανό να υπάρχουν ανησυχίες για πιθανούς ρυθμιστικούς κινδύνους, ωστόσο, συμπληρώνει πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στα συνδικάτα. Σε άλλη έκθεση για τη ΔΕΗ, η Deutsche Bank υπογραμμίζει πως οι εκλογές θα καθυστερήσουν την αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής της Επιχείρησης, όπως αυτή χαράσσεται από το ΥΠΑΝ.

Σύμφωνα με τη Citi, υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν και βραχυπρόθεσμες ανησυχίες όσον αφορά πιθανή αλλαγή στη διοίκηση της ΕΤΕ, όπου το κράτος διαθέτει μειοψηφικό ποσοστό. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Deutsche Bank που εκτιμά ότι «στις τράπεζες όπου το Δημόσιο έχει σημαντικό ποσοστό συμμετοχής (ATEBank με 70%, Εθνική Τράπεζα με 15%) δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αλλαγών στις ανώτατες διοικητικές θέσεις». Ωστόσο, σε θεσμικό επίπεδο ο οίκος σημειώνει πως οι πιθανές συνέπειες θα είναι αμελητέες καθώς «ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ακόμη 2,5 χρόνια θητείας, κι έτσι δεν αναμένεται κάποια σημαντική αλλαγή σε επίπεδο τραπεζικής εποπτείας ή κριτηρίων κεφαλαιακής επάρκειας».

Αντίθετα, σε νίκη της Ν.Δ. με αυτοδυναμία, ο οίκος εκτιμά πως θα διατηρηθεί το status quo και η παρούσα οικονομική πολιτική θα συνεχιστεί, χωρίς όμως κίνδυνο για διατάραξη του κανονιστικού πεδίου και αλλαγές διοικήσεων στις εταιρείες που ελέγχονται από το δημόσιο.

Η επόμενη ημέρα

Για την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η επόμενη μέρα των εκλογών κρύβει μια σειρά από αβεβαιότητες που θα έχουν ευθεία προβολή στο Χ.Α. Εάν από το εκλογικό αποτέλεσμα προκύψει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, το βλέμμα της επενδυτικής κοινότητας θα στραφεί στα πρόσωπα που θα αναλάβουν ή θα διατηρήσουν τις θέσεις ευθύνης σε Υπουργεία, ΔΕΚΟ, ταμεία και κρατικούς οργανισμούς. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της, η αγορά αναμένει διευκρινήσεις ως προς την αναζήτηση λύσεων που αφορούν τα ελλείμματα, την φορολογία, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τις αποκρατικοποιήσεις, το ρόλο του Χρηματιστηρίου.

Μετά την «ειδική» συνεδρίαση της Δευτέρας η οποία συνήθως προσφέρεται για εντυπώσεις, αναφέρεται σε report της ΑΧΕΠΕΥ, η πιθανότερη αντίδραση των συμμετεχόντων είναι η αναμονή εώς ότου γίνουν πιο ευδιάκριτες οι προθέσεις στα ευαίσθητα θέματα που αφορούν την οικονομία. Σε ένα τέτοιο σενάριο η αγορά θα ήταν περισσότερο ευάλωτη σε αρνητικές εξωτερικές επιρροές και σαφώς πιο συντηρητική στο να ακολουθήσει ένα ράλι στις ξένες αγορές. Το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας θα αποτελέσει μια αρνητική εξέλιξη και η αγορά θα δεχθεί μεγάλη πίεση αφού από τις έως τώρα δηλώσεις των κομμάτων δεν προκύπτει κάποιο ενδεχόμενο συνεργασίας αφήνοντας εκτεθειμένη την οικονομία από πλευράς αποφάσεων έως ότου προκύψει μια βιώσιμη κυβέρνηση.

capital.gr

No comments:

Share |