Sunday, October 4, 2009

Εβδομαδιαία πτώση 1,9% ο Dow Jones

Εβδομαδιαία πτώση 1,9% ο Dow Jones

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, ενώ αρνητική είναι η εικόνα και για την εβδομάδα με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να σημειώνει πτώση 1,9% "χάνοντας" το επίπεδο των 9.500 μονάδων. Οι αμερικανικοί δείκτες σημείωσαν απώλειες στις τέσσερις από τις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ συμπλήρωσαν τη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα απωλειών.

Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες στην εβδομάδα, υποχωρώντας κατά 2,1% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής για να τερματίσει κάτω από τις 2.050 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε σε ποσοστό 1,8% διολισθαίνοντας στις 1.025 μονάδες.

Η αμερικανική αγορά αν και περιόρισε σημαντικά τις απώλειες που βρέθηκε να καταγράφει στο ξεκίνημα των συναλλαγών, δεν κατάφερε να ανακάμψει από το αρνητικό κλίμα που διαμόρφωσαν τα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας.

Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία έχασε άλλες 263.000 θέσεις εργασίας το Σεπτέμβριο, με το δείκτη ανεργίας να διαμορφώνεται στο 9,8% ήτοι σε νέο υψηλό 26 ετών, από 9,7% τον Αύγουστο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για απώλειες 175.000 θέσεων εργασίας.

Πρόκειται για τον 21ο διαδοχικό μήνα απωλειών στην αμερικανική αγορά εργασίας, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2007 έχουν χαθεί συνολικά 7,6 εκατ. θέσεις εργασίας. Ο αριθμός των ανέργων στις ΗΠΑ φτάνει τους 15,1 εκατ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, η μέση εργάσιμη εβδομάδα υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 33 ωρών. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν οριακά κατά 0,1% στα 18,67 δολ.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 21,61 μονάδες (-0,23%) κλείνοντας στις 9.487,67 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 9,37 μονάδων (-0,46%) και έκλεισε στις 2.048,11 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 4,64 μονάδων (-0,45%) κλείνοντας στις 1.025,21 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Merck κλείνοντας στα 31,65 δολ. με άνοδο 0,47 δολ. ή σε ποσοστό 1,51%. Ακολούθησαν η Coca Cola με κέρδη 1,41% και κλείσιμο στα 53,87 δολ. και η JP Morgan Chase, η οποία έκλεισε στα 41,86 δολ. με άνοδο 1,31%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η General Electric (-3,82%), η Cisco Systems Inc. (-1,82%) και η Hewlett-Packard (-1,48%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,22 δολ. ή σε ποσοστό 3,10% και έκλεισε στα 6,88 δολ. Το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,06 δολ. που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία άνοδο 0,72% και έκλεισε στα 8,40 δολ.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, κατά 0,8% μειώθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για υποχώρηση των βιομηχανικών παραγγελιών κατά 0,6%. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο οι παραγγελίες είχαν ενισχυθεί κατά 1,4%, μέγεθος αναθεωρημένο από την αρχική εκτίμηση του 1,3%.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά μειώθηκαν 2,6%, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο. Οι παραγγελίες για μη διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,8%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο προβληματικός τραπεζικός όμιλος CIT Group σημειώνει άλμα 26% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση της εταιρείας του αναθεωρημένου προγράμματος αναδιάρθρωσης της στην ύστατη προσπάθεια της να μειώσει τα χρέη κατά τουλάχιστον 5,7 δισ. δολ.

Βάσει των όρων της πρότασης η CIT ζητάει από τους κατόχους ανεξασφάλιστων υποχρεώσεων να τις ανταλλάξουν με νέα καλυμμένα ομόλογα διάρκειας τεσσάρων έως οκτώ ετών ή με προνομιούχες μετοχές ή με συνδυασμό των δύο, όπως ανέφερε σε χθεσινή της ανακοίνωση η εταιρεία.

Οι επενδυτές που κατέχουν ομόλογα που είναι κοντά στη λήξη τους θα λάβουν μεγαλύτερο ποσοστό νέων ομολόγων, ενώ εκείνοι που κατέχουν ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας θα λάβουν αντιστοίχως περισσότερες μετοχές.

Στην περίπτωση που η ανταλλαγή αποτύχει, η CIT θα ζητήσει δικαστική προστασία μέσω ελεγχόμενης πτώχευσης, δηλαδή της διαδικασίας χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης σε συνεργασία με τους πιστωτές.

Η Bank of America Corp. ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καταβάλει περίπου 713 εκατ. δολ. σε μερίσματα προς την αμερικανική κυβέρνηση η οποία κατέχει μερίδιο στην τράπεζα λόγω της έκτακτης ενίσχυσης που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει πληρώσει μερίσματα συνολικού ύψους 1,83 δισ. δολ. προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αυτό το έτος στο πλαίσιο των ενισχύσεων που έχει δεχτεί από το πρόγραμμα σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού κλάδου (TARP).

capital.gr

No comments:

Share |