Saturday, October 10, 2009

Επέτειος για τον Dow με νέο υψηλό έτους


Επέτειος για τον Dow με νέο υψηλό έτους


Δύο ακριβώς χρόνια μετά την ημέρα που σημείωσε ιστορικό υψηλό, το ταμπλό εμφανίζει τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, περίπου 30% χαμηλότερα, αλλά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα μηνών. Παράλληλα, το πρόσφατο ράλι οδηγεί τον δείκτη σχεδόν 50% υψηλότερα από τα χαμηλά του Μαρτίου.

Ελπιδοφόρος ήταν η επίδοση των βασικών δεικτών της Wall Street σε επίπεδο εβδομάδας, με τον Dow να καταγράφει κέρδη 4,9% και τους S&P 500 και Nasdaq στο +4,4%, εν μέσω ανανεωμένης επενδυτικής αισιοδοξίας για την οικονομική ανάκαμψη.

Επικεντρώνοντας το βλέμμα στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το πτωτικό άνοιγμα, η αγορά βρήκε γρήγορα το ρυθμό της για να διατηρήσει τα κέρδη της καθ΄ όλη τη διάρκεια των συναλλαγών. Στους θετικούς πρωταγωνιστές της ημέρας, οι κλάδοι τεχνολογίας και υγείας που κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις απώλειες των κλάδων τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.

Δείκτες – Στατιστικά

Αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε σήμερα 78,07 μονάδες (+0,80%) κλείνοντας στις 9.864,94 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 15,35 μονάδων (+0,72%) και έκλεισε στις 2.139,28 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 6,01 μονάδων (+0,56%) κλείνοντας στις 1.071,49 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η IBM κλείνοντας στα 125,93 δολάρια με άνοδο 3,64 δολάρια ή σε ποσοστό 2,98%. Ακολούθησαν η Hewlett-Packard με κέρδη 1,98% και κλείσιμο στα 47,38 δολάρια και η Chevron, η οποία έκλεισε στα 72,76 δολάρια με άνοδο 1,83%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η AT&T (-1,08%), η Alcoa (-0,77%) και η Kraft Foods (-0,54%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στις σημαντικότερες επιχειρηματικές εξελίξεις, την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πώληση του brand Hummer στην κινεζική Sichuan Tengzhong ανακοίνωσε η General Motors, τέσσερις μήνες μετά την αρχική συμφωνία των δύο εταιρειών.

Οι οικονομικοί όροι του deal δεν έγιναν γνωστοί, ωστόσο σύμφωνα με πηγές, προσκείμενες στην υπόθεση, το τίμημα εκτιμάται στα 150 εκατ. δολάρια. Πέρα από το brand και το εμπορικό σήμα, η Sichuan αποκτά την άδεια να κατασκευάζει Hummers.

Έξάλλου, την πρόθεσή της να εξαγοράσει την Phibro LLC από την Citigroup έναντι 250 εκατ. δολ. ανακοίνωσε η Occidental Petroleum. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του έτους, ενώ θα διατηρήσει το προσωπικό και τη διοίκηση της εταιρείας.

Στα μάκρο της ημέρας, συρρικνωμένο, για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερις μήνες εμφανίζεται το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Αύγουστο με το μέγεθος των εξαγωγών να αγγίζει υψηλό έτους.


Αναλυτικά, το έλλειμμα στο διεθνές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησε κατά 3,6%, για να διαμορφωθεί στα 30,71 δισ. δολάρια, σύμφωνα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Τον Ιούνιο είχε διαμορφωθεί στα 31,85 δισ. δολάρια, έπειτα από αναθεώρηση των στοιχείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις τοποθετούσαν το εμπορικό έλλειμμα στα 33,6 δισ. δολάρια.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ξεχώρισαν οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Ben Bernanke για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής όταν βελτιωθεί το outloοκ.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,09 δολάρια ή σε ποσοστό +1,22% και έκλεισε στα 7,48 δολάρια. Το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,14 δολάρια, που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία άνοδο 1,57% και έκλεισε στα 9,07 δολάρια.


capital.gr

No comments:

Share |