Saturday, October 10, 2009

Έτοιμο για επενδύσεις στις τράπεζες το "έξυπνο χρήμα"

Έτοιμο για επενδύσεις στις τράπεζες το "έξυπνο χρήμα"


Πρόθυμο να συμμετάσχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών εμφανίζεται το «έξυπνο χρήμα», λαμβάνοντας εγκαίρως κερδοφόρες επενδυτικές θέσεις ενόψει των επόμενων κινήσεων των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Στο πρόσφατο road show των μεγάλων ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι εμφανίστηκαν από πρόθυμοι έως… πιεστικοί να συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς και οι ίδιοι έχουν μεγάλη ανάγκη αύξησης των εργασιών και των εσόδων τους. Η ανάγκη τους αυτή συμπίπτει με το μακροβιότερο bear market rally των αγορών από το 1938 που διανύουμε, καθώς και με την εκτίμησή τους ότι μέχρι το β’ εξάμηνο του 2010, οπότε αναμένεται να ξεκινήσει ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων, η άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών εμφανίζεται ως μονόδρομος.

Σημειωτέον ότι από την έναρξη του bear market rally τον Μάρτιο του 2009, η Εθνική Τράπεζα έχει «τρέξει» κατά 109,17% (39,29% είναι η άνοδος της μετοχής μόνο το τελευταίο τρίμηνο), η Alpha Bank κατά 132,43% (69,96% η άνοδος του τελευταίου τριμήνου), η Eurobank κατά 137,07% (49,05% η άνοδος του τελευταίου τριμήνου) και η Τράπεζα Πειραιώς 144,09% (72,22% η άνοδος του τελευταίου τριμήνου).

Αν και οι αποτιμήσεις εμφανίζονται να υπερβαίνουν το fair value των ελληνικών τραπεζών, εντούτοις το διεθνές περιβάλλον προδιαγράφει συνέχιση του ράλι στα χρηματιστήρια, ειδικά εφόσον επαληθευτούν τα θετικά σενάρια για ανάκαμψη.

Όπως σημειώνει ο κ. Διονύσης Λευτάκης, διευθύνων σύμβουλος της Merit ΑΧΕΠΕΥ, λαμβάνοντας υπόψη ιστορικά στοιχεία για τον S&P σε βάθος χρόνου παρατηρούμε ότι η επίδοση του δείκτη στο γ’ τρίμηνο του 2009 ήταν η 3η καλύτερη επίδοση από το 1970. Εξετάζοντας επίσης 14 περιπτώσεις bear market του Dow Jones από το 1938, παρατηρείται ότι ο Οκτώβριος που ακολούθησε μετά την πτωτική αγορά κατέληξε σε 10 από τις 14 περιπτώσεις ανοδικός, έχοντας μέση απόδοση 3,2%.

Επιπλέον, στις ΗΠΑ υπάρχουν αυτή τη στιγμή 4,5 δις. δολ. σε Αμοιβαία Κεφάλαια με μηδενική απόδοση, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να τοποθετηθούν σε μετοχές.

Διαχρονικά, ο Οκτώβριος έχει αποδειχτεί ο χειρότερος μήνας για τα χρηματιστήρια, ωστόσο η εποχικότητα που παρατηρείται συχνά στις αγορές δεν έχει επιβεβαιωθεί καθόλου έως τώρα και είναι πολύ πιθανό να μην επαληθευτεί και στην περίπτωση του φετινού Οκτωβρίου.

capital.gr

No comments:

Share |