Saturday, September 12, 2009

Kέρδη για Χ.Α. και προβληματισμός για τα παράγωγα την ερχόμενη εβδομάδα - Tα σχόλια της αγοράς

Kέρδη για Χ.Α. και προβληματισμός για τα παράγωγα την ερχόμενη εβδομάδα - Tα σχόλια της αγοράς

Κέρδη 4,2% κατέγραψε σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης του Χ.Α. τερματίζοντας την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις 2.527,11 μονάδες κατάγράφοντας άνοδο της τάξης του 0,66%. Η παρατεταμένη διατήρηση των αγορών στα υψηλά έτους είναι ένας λόγος που προβληματίζει τους αναλυτές, δεδομένου ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι τριπλές σειρές στα παράγωγα του τρίτου τριμήνου, αναμένοντας αυξημένη μεταβλητότητα. Στην Ελλάδα, η προεκλογική περίοδος δεν έχει επηρεάσει ως αναμενόταν τη συμπεριφορά των επενδυτών οι οποίοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις διευκρινήσεις που θα δώσει από το βήμα της ΔΕΘ, ως προς την οικονομική πολιτική που θα ασκήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση το Χ.Α. είναι δεμένο στο άρμα των διεθνών αγορών, μιάς και η τάση έρχεται από το εξωτερικό, δεδομένου ότι το 65% του ημερήσιου τζίρου πραγματοποιούν ξένοι θεσμικοί. Η αντίδραση της αγοράς την Παρασκευή σε μεγάλο βαθμό προήλθε από την υπεραντίδραση της μετοχής του ΟΠΑΠ, που ενισχύθηκε κατά 5,17%, στα 18,10 ευρώ, διακινώντας περισσότερα από 1,5 εκατ. τεμάχια με τους ξένους να θεωρούν ότι η μετοχή έχει υποτιμηθεί αρκετά το 2009, αφού υστερεί σε αποδόσεις σε σχέση με άλλα χαρτιά του 20άρη. Ηπιότερη ήταν η στήριξη από τις τράπεζες, τα κέρδη των οποίων ήταν υποτονικά, τόσα ώστοσο χρειαζόταν για να διατηρηθεί το θετικό πρόσημο της αγοράς.

Κατά 1,30% ενισχύθηκε η Alpha, στα 11,65 ευρώ, 0,44% η Πειραιώς, 0,22% η ΕΤΕ και 0,42% η Εurobank. Bαρίδι αποτέλεσε η μετοχή του ΟΤΕ, που υποχώρησε κατά 2,52%, στα 11,20 ευρώ και εμφανή την αντίσταση στα 11,50 ευρώ. Οι θετικές συστάσεις εγχώριων και ξένων οίκων δίνουν ώθηση στο κατασκευαστικό κλάδο, με την Ελλάκτωρ να παραμένει σε ανοδική τροχιά, ενώ αγοραστές βγήκαν και πάλι στο Μυτιληναίο και τη Coca Cola.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν πάντως, παρατηρείται σχεδόν ισορροπία, αφού μπορεί 108 να ενισχύθηκαν, πλην όμως 97 υποχώρησαν και 99 παρέμειναν αμετάβλητες. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 206 εκατ. ευρώ, αλλά με 34 εκατ. ευρώ πακέτα (κυρίως στα Folli Follie, που άλλαξε χέρια το 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου και στην Alapis που διακινήθηκαν και πάλι δικαιώματα στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφλαίου).

Πήγασος Χρηματιστηριακή

Στο σχόλιο του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη αναφέρεται ότι, "η ψυχολογική τόνωση της αγοράς από τις δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της FED αλλά και οι σημαντικές αποδόσεις που καταγράφονται στις αγορές προσελκύουν καθημερινά νέα ρευστότητα καθώς τα επιτόκια καταθέσεων δεν μπορούν να θεωρηθούν ελκυστικά από τους επενδυτές. Αναλογικά με άλλες αξίες (ακίνητα, εμπορεύματα, ομόλογα) οι μετοχές έχουν υπεραποδώσει τους τελευταίους έξι μήνες γεγονός το οποίο έχει λειτουργήσει διαφημιστικά σε όλες τις κατηγορίες επενδυτών. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι αγορές δεν διορθώνουν ιδιαίτερα καθώς υπάρχει ακόμα «πλάτη ρευστότητας» που απορροφά την προσφορά. Ωστόσο η εικόνα της οικονομίας δεν αποτυπώνεται κατά την εκτίμηση μας στο βαθμό πουοι αβεβαιότητες και το ρίσκο των αποτιμήσεων επιβάλλουν.

Μετά από ένα ράλι έξι μηνών και μέσες αποδόσεις μεταξύ 50% - 60% οι πιθανότητες διόρθωσης αφενός είναι αυξημένες αφετέρου τα θεμελιώδη παραμένουν ακόμα αδύναμα, όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στους ισολογισμούς εξαμήνου. Επιπλέον το εγχώριο περιβάλλον δεν εμπνέει ακόμα εμπιστοσύνη ως προς το περιεχόμενο των εξαγγελιών των δύο κομμάτων αφού σε γενικές γραμμές το μέλλον περιγράφεται δύσκολο σε επίπεδο γενικής οικονομίας. Ως εκ τούτου η επέκταση αυτού του ανοδικού ράλι, το οποίο έχει σαν βασικό επιχείρημα την τάση των ξένων αγορών, είναι χρήσιμη για όσα χαρτοφυλάκια δεν έχουν ρευστότητα, ειδικά σε περιπτώσεις εταιριών που έχουν αμφίβολα θεμελιώδη και απλώς κινούνται στην λογική μιας προσδοκίας που συνδέεται με την επικράτηση του ενός ή του άλλου κόμματος.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αναίρεσε τα βραχυπρόθεσμα σήματα πωλήσεων που δόθηκαν από τους κινητούς μέσους των 15 και 30 ημερών χωρίς ακόμα να «πείσει» και τον MACD ο οποίος διατήρησε το σήμα πώλησης που είχε ενεργοποιηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Η δυναμική της ανόδου έχει μερικώς αποφορτιστεί και η αγορά επιστρέφει σε ένα ευαίσθητο επίπεδο ισορροπίας (2.530 - 2.580) όπου η πίεση από την προσφορά δεν είναι καθόλου αμελητέα και αφορά το 61,8% επίπεδο διόρθωσης από τα υψηλά της περυσινής κορυφής των 3.207 μονάδων έως τα χαμηλά του φετινού Μαρτίου.

Η διάσπαση αυτής της ζώνης θα αλλάξει το χαρακτήρα της κίνησης και θα δώσει σαφώς πολύ υψηλό ανοδικό περιθώριο. Ωστόσο για τους λόγους που περιγράψαμε εκτιμούμε ότι το σενάριο αυτό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες επίτευξης. Επικρατέστερο σενάριο για το άμεσο μέλλον θα ήταν μια διορθωτική κίνηση ενδεχομένως προς την περιοχή των 2.360 μονάδων όπου θα ελεγχθούν και πάλι τα αντανακλαστικά της αγοράς. Προς το παρόν συνιστούμε υπομονή και αποχή από βεβιασμένες κινήσεις τοποθετήσεων και αυξημένη παρουσία μετρητών σε ποσοστό άνω του 50% στο χαρτοφυλάκιο. Τέλος επισημαίνουμε ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων και μετοχών για το μήνα Σεπτέμβριo".

reporter.gr

No comments:

Share |