Friday, July 3, 2009

Βγαίνουν από το ψυγείο τα ακίνητα

Βγαίνουν από το ψυγείο τα ακίνητα


Τάσεις χλιαρής ανάκαμψης παρουσίασαν οι πωλήσεις ακινήτων το μήνα Ιούνιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες επιχειρηματιών του κλάδου ότι θα αρχίσει η σταδιακή ανάκαμψη της κτηματαγοράς αφού οι εγχώριοι αγοραστές άρχισαν να κυνηγούν ευκαιρίες. Τα στοιχεία του κτηματολογίου δείχνουν τις πωλήσεις να ανακάμπτουν για πέμπτο συνεχές μήνα, φθάνοντας στα ψηλότερα επίπεδα από το τέλος του 2008, όταν είχε ξεκινήσει η απότομη βουτιά της δραστηριότητας στον κλάδο.


Σύμφωνα με δηλώσεις στη StockWatch του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών, Σώτου Λοή, άρχισε να παρατηρείται κάποια κινητικότητα στην αγορά ακινήτων κυρίως από κύπριους οι οποίοι αρπάζουν τις ευκαιρίες διαμερισμάτων και οικιών σε παράλιες περιοχές που διατίθενται σε ελκυστικές τιμές. Ταυτόχρονα ο κ. Λοής αποδίδει την κινητικότητα στον κλάδο και στα στεγαστικά χαμηλότοκα δάνεια που προσφέρουν τους τελευταίους τρεις μήνες οι πλείστες κυπριακές τράπεζες στους κύπριους πολίτες και ειδικότερα στα νεαρά ζευγάρια.

Σύμφωνα με τα πωλητήρια έγγραφα του κτηματολογίου που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο, η μείωση στη δραστηριότητα των ακινήτων τον Ιούνιο παρουσίασε ελαφριά κάμψη και κυμάνθηκε στο 45,7% σε σύγκριση με -53,2% το Μάιο, -54,9% τον Απρίλιο, -56,33% το Μάρτιο, -64,7% το Φεβρουάριο και -71,6% τον Ιανουάριο.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογίου, η συνολική ετήσια μείωση στις πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2009 ανέρχεται στο 58%, δηλαδή στις 3591 πωλήσεις σε σύγκριση με 8610 το 2008.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |