Friday, July 3, 2009

Σε χαμηλά μηνός το αργό- Πτώση 3,7%

Σε χαμηλά μηνός το αργό- Πτώση 3,7%

Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα κινήθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της διαμόρφωσης του δείκτη ανεργίας στο 9,5%, γεγονός που καταδεικνύει ότι η καταναλωτική ζήτηση θα καμφθεί. Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του αργού διαμορφώθηκε στο -3,7% στα 66,73 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά βρισκόταν ακόμα και στα 67,65 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι από την αρχή της χρονιάς, το αργό βρίσκεται κατά 53% υψηλότερα. Τα αντίστοιχο συμβόλαιο του πετρελαίου τύπου brent διαμορφώθηκε με πτώση της τάξεως του 3,5% στα 65,73 δολάρια το βαρέλι.

Μειωμένες κατά 16.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκαν στις 614.000, αναπληρώνοντας σχεδόν την άνοδο που είχε καταγραφεί την περασμένη εβδομάδα. Πάντως μόνο τον Ιούνιο καταγράφηκαν επιπλέον 467.000 απολύσεις, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις, ενώ το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 9,5%. Τα στοιχεία ήταν λίγο καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ακόμη, τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά με τον αριθμό των νέων ανέργων να αυξάνεται κατά 18.000 στις 630.000 έναντι 627.000 αρχικά, αύξηση που εξέπληξε τους αναλυτές. Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων για τις νέες αιτήσεις αυξήθηκε κατά 2.750 στις 615.250 αιτήσεις.

Sheikh Ahmed: Το αργό πάνω από τα 100 δολάρια σημαίνει νέα ύφεση

Την αποψη ότι το αργό πάνω από τα 100 δολάρια θα «πυροδοτήσει» εκ νέου την οικονομική ύφεση εξέφρασε ο Υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Sheikh Ahmed al- Abdullah al-Sabah, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, προσθέτοντας ότι η ανοδος της ανεργίας στις ΗΠΑ, αύξησε τις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης του πετρελαίου και των προϊόντων του. Ο Sheikh Ahmed, επίσης, ανέφερε ότι το τρίτο τρίμηνο το αργό δεν θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια, γι΄ αυτό θα πρέπει να είναι οι επενδυτές επιφυλακτικοί με τα «παπαγαλάκια» που εκτιμούν αλμα των τιμών πετρελαίου. Τα αποθέματα του αργού βρίσκονται ακόμα σε πλεόνασμα, πρόσθεσε ο Sheikh Ahmed, αναφέροντας ότι αν η κατάσταση αυτή είναι και τον Σεπτέμβριο, όταν και θα είναι η επόμενη σύνοδος του ΟΠΕΚ, πιθανόν ο οργανισμός να μην προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής.

reporter.gr

No comments:

Share |