Monday, June 22, 2009

Προς νέες εξαγορές στα Βαλκάνια οι ελληνικές τράπεζες - Ετοιμάζει κίνηση η MIG

Προς νέες εξαγορές στα Βαλκάνια οι ελληνικές τράπεζες - Ετοιμάζει κίνηση η MIG

Οι χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης θα αποτελέσουν το νέο πεδίο μάχης των ελληνικών τραπεζών. Διαφαίνεται πλέον ότι προσεχώς θα ανοίξει εκ νέου ο κύκλος των εξαγορών είτε τραπεζών σε χώρες όπως στην Ρουμανία ή την Πολωνία είτε στην Κεντρική Ευρώπη. Δυνητικά οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να επενδύσουν από 2 έως 3 δισ. ευρώ στα Βαλκάνια σε μεσοπρόθεσμη βάση. Κορυφαία τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται τους προσεχείς μήνες τράπεζες της Κεντρικής Ευρώπης να αποφασίσουν να πωλήσουν θυγατρικές τους τράπεζες στα Βαλκάνια. Αν αυτό συμβεί θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για εξαγορές και ενίσχυση των στρατηγικών θέσεων των ελληνικών τραπεζών στην Ανατολική Ευρώπη. Ήδη η Εθνική φέρεται να έχει διερευνήσει με μεγάλη προσοχή την Ρουμανία, την Πολωνία και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Η MIG βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για εξαγορές στην Ρουμανία με βάση πληροφορίες που επισήμως δεν επιβεβαιώνονται. Η Πειραιώς εκ νέου διερευνά την αγορά των Βαλκανίων ενώ η Eurobank που έχει πολύ ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια αναζητά τρόπους βέλτιστης αξιοποίησης της παρουσίας της ενδεχομένως αποχώρησης από Ουκρανία και ενίσχυσης της παρουσίας της σε άλλες χώρες.

Πάντως δεν αποκλείεται η MIG να είναι η πρώτη που μετά από 1,5 χρόνο προχωράει σε εξαγορά στα Βαλκάνια. Αν και επισήμως τηρείται σιγήν ιχθύος και αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά ωστόσο πηγές επισημαίνουν η MIG βρίσκεται κοντά σε εξαγορά στην Ρουμανία. Αν τελικά η πληροφορία επιβεβαιωθεί και κλείσει το deal θα πρόκειται για μια πολύ καλή περίπτωση και συμφωνία καθώς άλλες πηγές και ουσιαστικά άλλη μεγάλη ελληνική τράπεζα που είχε διερευνήσει την Ρουμανική τράπεζα την χαρακτηρίζει πολύ υγιή και αξιόλογη. Το τίμημα εκτιμάται ότι κινείται μεταξύ 250 και 300 εκατ .ευρώ ή περίπου σε αυτά τα επίπεδα και αυτομάτως θα προσδώσει σοβαρή προστιθέμενη αξία στον όμιλο της Marfin.

REPORTER.GR

No comments:

Share |