Monday, June 22, 2009

Βουλή: Σχέδιο προστασίας καταθέσεων

Βουλή: Σχέδιο προστασίας καταθέσεων


Στη βουλή βρέθηκε σήμερα μετά από οκτώ περίπου μήνες το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την προστασία των καταθέσεων σε περίπτωση χρεοκοπίας τραπεζών.

Με βάση το νομοσχέδιο, που κάλυψε εκτενώς στο παρελθόν η StockWatch, θα δημιουργηθεί ταμείο από όλες τις Τράπεζες στο οποίο θα κατατίθεται το 1% των καταθέσεων τους. Σήμερα στο ίδιο ταμείο κατατίθεται το 0,3%. Στο συγκεκριμένο ταμείο θα μαζευτούν γύρω στα €550 εκ. σε διάστημα πέντε χρόνων.

To εναρμονιστικό νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του ανώτατου ύψους της αποζημίωσης που καταβάλλεται από τις τράπεζες από €20 χιλ. σε €100 χιλ. καθώς και μείωση της προθεσμίας καταβολής της αποζημίωσης από τρεις μήνες σε είκοσι εργάσιμες ημέρες.

Παράλληλα προβλέπει την κατάργηση του ποσοστού συνασφάλισης, δηλαδή κατάργηση του περιορισμού του ύψους της αποζημίωσης στο 90% του ποσού της κατάθεσης.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, προεδρεύων της Επιτροπής, Νικόλας Παπαδόπουλος, διερωτήθηκε τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάποια τράπεζα του εξωτερικού, η οποία δραστηριοποιείται και στην Κύπρο και η οποία οδηγείται προς χρεοκοπία αποφασίσει να μεταφέρει τα κεφάλαια της στην Κύπρο. Όταν χρεοκοπήσει τότε οι κύπριοι καταθέτες θα πληρώσουν μεγάλο μέρος των καταθέσεων που θα χαθούν.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, διερωτήθηκε γιατί τόση σπουδή από την κυβέρνηση να ψηφιστούν οι κανονισμοί με το ύψος του ποσού της αποζημίωσης να καθορίζεται στις €100 χιλ., την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από τα κράτη μέλη να εγγυηθούν τις καταθέσεις μέχρι του ποσού των €50 χιλ. Εκτίμησε ότι το συνολικό ποσό των εγγυήσεων θα ανέλθει στα €21,5 δισ.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |