Monday, June 22, 2009

Δειλή επιστροφή ξένων θεσμικών

Δειλή επιστροφή ξένων θεσμικών


Τη δειλή επιστροφή των ξένων θεσμικών επενδυτών στα χρηματιστήρια Αθηνών και Κύπρου φέρνει η σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών που παρατηρείται διεθνώς. Μετά από επτά μήνες μαζικών ρευστοποιήσεων, που περιόρισαν τη συμμετοχή των μεγάλων ξένων ταμείων στα μετοχολόγια των τραπεζών, το Μάιο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά αύξηση του ποσοστού της συμμετοχής ξένων. Στοιχεία από το μετοχολόγιο της Τρ. Κύπρου αποτυπώνουν τις κινήσεις των ξένων θεσμικών κατά την περίοδο της κρίσης και καταγράφουν την πρόσφατη επιστροφή τους.

Οι αναταράξεις που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είχαν δραματικές επιδράσεις στο μετοχολόγιο της κυπριακής τράπεζας. Οι ξένοι θεσμικοί πώλησαν τις μισές περίπου από τις μετοχές που κατείχαν, περιορίζοντας το ποσοστό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας από 34,8% τον Αύγουστο σε 17,42% τον Απρίλιο. Με άλλα λόγια, προέκυψαν καθαρές πωλήσεις πέραν των 110 εκ. μετοχών της Τράπεζας.


Με τις πωλήσεις των τελευταίων μηνών, το ποσοστό των ξένων θεσμικών επέστρεψε στα επίπεδα που ήταν προ τριετίας.

Το Μάιο, όμως, η τάση άρχισε να αλλάζει: Eν αναμονή της εισδοχής της Τρ. Κύπρου στον δείκτη MSCI Greece, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της ζήτησης από ξένους θεσμικούς.

«Η αύξηση ήταν ιδιαίτερα έντονη στις 29 Μαΐου, την τελευταία μέρα πριν τη συμμετοχή της μετοχής στο δείκτη», ανέφερε στη StockWatch ο Πρώτος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας, Γιάννης Κυπρή. «Αν το πάρει κάποιος σε αριθμό ξένων θεσμικών, το Σεπτέμβριο είχαμε γύρω στους 600 ενώ τον Απρίλιο μειώθηκαν στους 280. Το Μάιο ο αριθμός ανήλθε στους 610. Δηλαδή επένδυσαν περισσότερα ταμεία στη μετοχή μας αλλά με μικρότερα ποσά», πρόσθεσε.

Η Τράπεζα Κύπρου είναι η μόνη από τις κυπριακές τράπεζες που παραχωρεί στοιχεία για τη σύνθεση του μετοχολογίου της σε συστηματική βάση. Με βάση δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου, παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται και στα μετοχολόγια των ξένων τραπεζών.


Στους δέκα μεγαλύτερους ξένους θεσμικούς επενδυτές της Τράπεζας βρίσκεται το Lone Pine Capital, που τον Ιούνιο μείωσε σημαντικά τη συμμετοχή του, τα ταμεία των Barclays, HSBC, και Commerzbank, η Vanguard και το ταμείο της Σαουδαραβικής Νομισματικής Αρχής.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπρή, η συμμετοχή στο MSCI συνέτεινε στην περαιτέρω διεθνοποίηση του μετοχολογίου της τράπεζας. «Προηγουμένως, τα πλείστα funds ήταν από Ευρώπη και Αμερική. Τώρα άρχισαν να μας βάλουν στα radar screens τους και ταμεία από χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία και οι αραβικές χώρες».

«Τον τελευταίο καιρό υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς για να ενημερωθούν για το πώς πάει η τράπεζα. Τους τελευταίους έξι μήνες σπάνια λαμβάναμε τηλεφωνήματα από ξένους θεσμικούς, ενώ τώρα ενδιαφέρονται συνεχώς για παρουσιάσεις, κτλ.».

«Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι το ενδιαφέρον θα μεταφραστεί σε επένδυση. Σε γενικές γραμμές, η εκτίμηση είναι ότι οι διαχειριστές των ταμείων θέλουν να κρατούνται ενήμεροι και να τοποθετηθούν όταν αυτοί κρίνουν ότι η στιγμή είναι κατάλληλη», κατέληξε ο κ. Κυπρή.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |