Sunday, May 3, 2009

Ιαπωνική βοήθεια $61,54 δισ. σε ασιατικές χώρες

Ιαπωνική βοήθεια $61,54 δισ. σε ασιατικές χώρες


Η Ιαπωνία προσφέρει αποθεματικά ύψους εξ τρις γιεν (61,54 δις δολαρίων) για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε άλλες Ασιατικές χώρες εάν αντιμετωπίσουν πιεστικά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Καόρου Γιοσάνο την Κυριακή.

Τα κεφάλαια αυτά προστίθενται στα 120 δις δολάρια που έχει ήδη εισφέρει η Ιαπωνία στο αποθεματικό για τη στήριξη της ρευστότητας στην περιφέρεια.

Τα μέτρα που λαμβάνει το Τόκιο έχουν στόχο τη στήριξη των οικονομιών της Ασίας που αντιμετωπίζουν κρίση, είπε ο Γιοσάνο στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης (ADB) στην Ινδονησία.

Με τα πρόσθετα κεφάλαια, "η συνεισφορά μας στη ρευστότητα στην περιφέρεια φθάνει περίπου τα 100 δις δολάρια", είπε ο Γιοσάνο.

Η Ιαπωνία ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα προωθήσει παράλληλα τη χρήση του γιεν, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Nikkei.

Το κεφάλαιο, ύψους 120 δις δολαρίων, δημιουργήθηκε από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα, που οριστικοποίησαν τις λεπτομέρειες νωρίτερα σήμερα. Κίνα και Ιαπωνία θα εισφέρουν 32% των κεφαλαίων έκαστη, ενώ η Νότια Κορέα θα συμβάλλει το 16%. Το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει από 10 χώρες μέλη της ASEAN-- την Ινδονησία, την Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, το Μπρουνέι, την Μυανμάρ, την Καμπότζη, το Λάος, το Βιετνάμ και την Σιγκαπούρη.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |