Saturday, April 11, 2009

Steve Jobs: Γνωρίζοντας τον Mr Apple!

Steve Jobs: Γνωρίζοντας τον Mr Apple!

Άραγε, αν σας ρωτούσε κάποιος τι κοινό βρίσκεται, στην ταινία "Toy Story", στον "Πόλεμο των Άστρων" και στο νεοαποκτηθέν σας Mac ποια απάντηση θα δίνατε;...


Το κοινό σημείο όλων των παραπάνω δεν είναι άλλο από τον Steve Jobs, τον πασίγνωστο επιχειρηματία, συνιδρυτή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Apple Inc. καθώς και πρώην διευθύνοvτα σύμβουλο της Pixar Animation Studios, γεννημένο στις 24 Φεβρουαρίου του 1955.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο Jobs μαζί με τον συνιδρυτή της Apple, Steve Wozniak, συνέλαβαν μία από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ιδέες, όπως αποδείχτηκε, την ιδέα του προσωπικού Η/Υ, ενώ στα τέλη της επόμενης δεκαετίας, ο Steve Jobs είχε την ευτυχία να δει το γνωστό Macintosh να απογειώνεται σε πωλήσεις και να του χαρίζει μία ακόμα επιτυχία στην καριέρα του.

Το 1985, ύστερα από ρήξη που είχε με στελέχη της εταιρείας και κατά κύριο λόγο με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο, John Sculley, ο Jobs παραιτήθηκε και ίδρυσε την NeXT, η οποία επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ακριβών υπολογιστών και σταθμών εργασίας.

Ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για τον Steve Jobs, ήταν το 1986, όταν εξαγόρασε την εταιρεία, Pixar, η οποία άνηκε στον παραγωγό της σειράς ταινιών «Πόλεμος των Άστρων», George Lucas. Η τεχνογνωσία του Jobs στους Η/Υ, δεν άργησε να κάνει την Pixar μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες παραγωγής κινουμένων σχεδίων βασισμένα σε γραφικά υπολογιστών. Το "Toy Story" ανήκει σε αυτές αποτελώντας την πρώτη σε μια πολύ επιτυχημένη πορεία.

Το 1997 αντιμετωπίζοντας δυσκολίες, η NeXT εξαγοράζεται από την Apple, και η επιστροφή του συνιδρυτή της είναι πλέον γεγονός. Από τότε ο Steve Jobs έχει αναλάβει μέχρι σήμερα τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, ενώ το 2007 αναδείχτηκε από το περιοδικό Fortune, ως ο "Ισχυρότερος Επιχειρηματίας". Πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε, αφού ήδη είχαν κάνει την εμφάνισή τους τα αγαπημένα σήμερα, iPod και iPhone.


Steve Jobs: Γνωρίζοντας τον Mr Apple!

Παιδική Ηλικία

Ο Steve Jobs γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο και υιοθετήθηκε από τον Paul και την Clara Jobs, οι οποίοι και τον ονόμασαν Steve Paul, ενώ είχαν και άλλη μια κόρη την Patty. Οι βιολογικοί γονείς του, Joanne Carole Schieble και Abdulfattah Jandali –ένας φοιτητής από τη Συρία που έγινε καθηγητής Πολιτικών Επιστημών– αργότερα παντρεύτηκαν και χάρισαν μια αδερφή στον Jobs, την συγγραφέα Mona Simpson.

Φοίτησε στο Γυμνάσιο Cupertino και στο Λύκειο Hοmestead Cupertino στην Καλιφόρνια, ενώ συχνά παρακολουθούσε μετά το σχολείο διαλέξεις στην HP στο Palo Alto της Καλιφόρνιας. Δεν άργησε να προσληφθεί στην εταιρεία όπου και δούλευε μαζί με τον Steve Wozniak, τον μετέπειτα συνέταιρό του, ως εποχιακός υπάλληλος. Το 1972, ο Jobs αποφοιτά από το λύκειο και εγγράφεται στο Reed College στο Portland του Oregon. Παρ’ όλο που εγκατέλειψε τα μαθήματα μετά το πρώτο εξάμηνο, εξακολούθησε να παρακολουθεί μερικά, όπως εκείνο της Καλλιγραφίας. Όπως είχε ο ίδιος αναφέρει: «Εάν δεν είχα παρακολουθήσει αυτό το συγκεκριμένο μάθημα στο πανεπιστήμιο, το Mac δεν θα είχε ποτέ τη δυνατότητα να εγκαταστήσει τόσα πολλά είδη γραμματοσειρών».





Το Φθινόπωρο του 1974, ο Steve Jobs επέστρεψε στην Καλιφόρνια και άρχισε να παρακολουθεί σεμινάρια στο Homebrew Computer Club μαζί με τον Steve Wozniak. Προσελήφθη ως τεχνικός στην εταιρεία Atari -διάσημη για την κατασκευή video games- με αρχικό στόχο να αποταμιεύσει χρήματα για ένα ταξίδι στην Ινδία, όπου θα άνοιγε τους πνευματικούς του ορίζοντες.

Τελικά το ταξίδι έγινε μαζί με έναν φίλο από τα πανεπιστημιακά χρόνια στο Reed College, τον Daniel Kottke, που αργότερα ήταν και ένας από τους πρώτους εργαζόμενους της Apple. Η επιστροφή στην Αμερική τον βρήκε Βουδιστή με ξυρισμένο το κεφάλι και φορώντας παραδοσιακά Ινδικά ρούχα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Jobs, πειραματίστηκε με την ψυχεδέλεια και δήλωνε σε μετέπειτα συνεντεύξεις, ότι η περίοδος του LSD «ήταν από τα 2 – 3 πιο σημαντικά πράγματα που είχε κάνει ποτέ στη ζωή του». Είχε δηλώσει επίσης, πως οι άνθρωποι που συναναστρέφεται και δεν μπορούν να μοιραστούν μαζί του τις ρίζες της κουλτούρας που διαθέτει και δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν πλήρως τον τρόπο σκέψης του.

Ο Jobs επέστρεψε στην παλιά του δουλειά στην Attari και ανέλαβε να δημιουργήσει ένα κύκλωμα τροφοδότησης για το παιχνίδι Breakout. Μάλιστα σύμφωνα με τον ιδρυτή της Attari, Nolan Bushnell, η εταιρεία προσέφερε 100 δολάρια Αμερικής για κάθε τσιπ που θα μπορούσε να βγει από το μηχάνημα. Ο Jobs, είτε λόγω του μικρού ενδιαφέροντος που είχε πάνω στο αντικείμενο, είτε λόγω της μικρής του εμπειρίας πάνω σε κάτι τέτοιο, συμφώνησε με τον Wozniak να μοιραστούν το μπόνους, αν ο δεύτερος κατάφερνε να μειώσει τον αριθμό των τσιπς. Προς έκπληξη της Attari, ο Wozniak μείωσε τον αριθμό των τσιπς σε 50 με τόσο σύνθετο τρόπο που ήταν αδύνατο να αναπαραχθεί σε αλυσίδα και μοιράστηκαν εντέλει τα $600 αντί για τα $5.000 που θα τους παρείχε η Attari.

Το ξεκίνημα της Apple

To 1976, ο Steve Jobs και ο Steven Wozniak, με κεφάλαια από τον πολυεκατομμυριούχο Markkula, ίδρυσαν την εταιρεία Apple. Ο Wozniak πριν προχωρήσει στην από κοινού ίδρυση της, με τον Steve Jobs, ήταν χάκερ σε ηλεκτρονικά συστήματα. Οι δύο τους υπήρξαν φίλοι αρκετά χρόνια πριν την ίδρυση της εταιρείας, ενώ είχαν γνωριστεί μέσω του κοινού τους φίλου Bill Fernadez. Ο Jobs κατάφερε να εντυπωσιάσει τον Wozniak, όταν κατάφερε να συναρμολογήσει έναν υπολογιστή και να τον πουλήσει, παρά το γεγονός, ότι ήταν 5 χρόνια νεότερος του.





Καθώς η Apple μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο, η ανάγκη εύρεσης ενός έμπειρου διευθυντή που θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά στην εξάπλωση της εταιρείας κρινόταν πια απαραίτητη. Ο έμπειρος βοηθός βρέθηκε στο πρόσωπο του John Sculley, που μέχρι τότε εργαζόταν για λογαριασμό της Pepsi – Cola, και το 1984 η Super Bowl τηλεόραση ήταν πια γεγονός. Φυσικά την ίδια χρονιά ο Jobs παρουσίασε το απόλυτα επιτυχημένο Macintosh στους μετόχους και περαιτέρω στην αγορά, το οποίο είχε ξεκινήσει ο Jef Raskin και ολοκλήρωσε ο ίδιος ο Jobs, προκαλώντας τον θαυμασμό και την εμπορική επιτυχία του προϊόντος.

Παρά τον χαρισματικό χαρακτήρα του ο Jobs δεν κατάφερε να αποφύγει τις προστριβές με την διοίκηση λόγω των απόψεων του και του τρόπου λειτουργίας που προσδοκούσε για την Apple. Η ξαφνική πτώση στις πωλήσεις στα τέλη του 1984 χειροτέρευσαν την επαγγελματική σχέση του Jobs με τον Sculley, κάτι που οδήγησε τον πρώτο στην έξοδο από την εταιρεία στα τέλη Μαΐου του 1985.


Τα επόμενα βήματα του Steve Jobs με τη δημιουργία της NeXT, την εξαγορά της Pixar και στιγμές της προσωπικής του ζωής μέχρι σήμερα μπορείτε να διαβάσετε στο επόμενο Capital Weekend.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |