Saturday, March 14, 2009

Η κρίση έπληξε τους Έλληνες μεγιστάνες του Forbes

Η κρίση έπληξε τους Έλληνες μεγιστάνες του Forbes

«Θύματα» της διεθνούς κρίσης έπεσαν οι μέχρι πρότινος Έλληνες μεγιστάνες. Στη λίστα του Forbes με τους 1.000 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, τη χώρα μας εκπροσωπεί πλέον μόνον ο Σπύρος Λάτσης που παραμένει ο πλουσιότερος Έλληνας, ενώ γνωστά ονόματα εφοπλιστών όπως ο Γεώργιος Οικονόμου, ο Γαβριήλ Παναγιωτίδης και ο Ιωάννης Κούστας που βρίσκονταν στη λίστα του 2008, αποτελούν παρελθόν για τη φετινή χρονιά.



Πέρυσι, ο Σπύρος Λάτσης και η οικογένεια του βρισκόταν στη 68η θέση του Forbes, με περιουσία 11 δισ. δολαρίων. Στη φετινή λίστα το όνομα του Έλληνα επιχειρηματία, με δραστηριότητες σε ναυτιλία, χρηματοοικονομικά, real estate, διυλιστήρια, VIP αερομεταφορές μεταξύ άλλων, βρίσκεται στην 149 η θέση, με την περιουσία του να εμφανίζεται μειωμένη κατά 7,2 δισ. ευρώ και να υπολογίζεται στα 3,8 δισ. ευρώ. Μεγάλο μέρος αυτής της υποχώρησης οφείλεται στην πτώση της κεφαλαιοποίησης της EFG Eurobank-Ergasias (κύριος μέτοχος της οποίας είναι η EFG International), που από τα 14,2.δισ. ευρώ στα τέλη του 2007 έχει υποχωρήσει στα μόλις 1,9 δισ. ευρώ σήμερα.

Η κάθετη πτώση των ναύλων και η ραγδαία υποχώρηση των μετοχών των ναυτιλιακών εταιρειών εξώθησαν τα ονόματα τριών Ελλήνων εφοπλιστών από τη φετινή λίστα του Forbes, του Γιώργου Οικονόμου (707ος στον κόσμο με προσωπική περιουσία 1,7 δισ. δολαρίων το 2008), του Γαβριήλ Παναγιωτίδη (897ος στον κόσμο με προσωπική περιουσία 1,3 δις.δολαρίων το 2008) και του Ιωάννη Κούστα (962ος με 1,2 δισ. δολάρια το 2008).

Ο Γιώργος Οικονόμου, ο ιδρυτής και διαχειριστής πλέον της ναυτιλιακής εταιρείας DryShips, είδε τη μετοχή της DryShips, μιας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες ξηρού φορτίου παγκοσμίως, να κατακρημνίζεται στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Το 2004 ο Γ. Οικονόμου ίδρυσε την DryShips και τον Φεβρουάριο του 2005 την εισήγαγε στο αμερικανικό χρηματιστήριο, φθάνοντας να αξίζει πάνω από 2 δισ. δολάρια.

Ο Γαβριήλ Παναγιωτίδης, ιδιοκτήτης της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Excel Maritime, είχε μεταξύ άλλων εξαγοράσει την ναυτιλιακή εταιρείας Quintana και είχε αποκτήσει σημαντικό ποσοστό της δανέζικης Torm, εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Κοπενχάγης.

Τέλος, εκτός της φετινής λίστας βρίσκεται και ο δρ. Ιωάννης Κούστας, ιδιοκτήτης της Danaos Shipping που τον Οκτώβριο του 2006 πέρασε το κατώφλι του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Παρά την κρίση, στις αρχές του χρόνου η εταιρεία παρέλαβε ακόμη ένα πλοίο από τα κορεάτικα ναυπηγεία Samsung Heavy Industries, το 16ο πλοίο που προστίθεται στο στόλο της εταιρείας εκ των 18 συνολικά πλοίων που έχει παραγγείλει από τα συγκεκριμένα κορεάτικα ναυπηγεία. Η Danaos διατηρεί σε εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στο χώρο της ναυτιλίας που περιλαμβάνει την ναυπήγηση επιπλέον 30 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |