Saturday, March 14, 2009

Fitch: Αρνητικό outlook σε Alpha Bank, ΕΤΕ, Eurobank, Τρ. Πειραιώς

Fitch: Αρνητικό outlook σε Alpha Bank, ΕΤΕ, Eurobank, Τρ. Πειραιώς


Στην υποβάθμιση του outlook της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε η Fitch, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις που εξέδωσε ο οίκος πιστοληπτική αξιολόγησης για κάθε μία από τις προαναφερθείσες ελληνικές τράπεζες.

Αναλυτικά, για την Alpha Bank, η Fitch Ratings, αναθεώρησε το outlook της Alpha Bank σε “αρνητικό” από “σταθερό”, κίνηση που αντανακλά τις προκλήσεις σε ένα ολοένα και περισσότερο δύσκολο περιβάλλον. Ωστόσο, ο οίκος επιβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση μακροπρόθεσμου IDR της Alpha σε “A-” και του βραχυπρόθεσμου IDR “F2”. Επίσης, επιβεβαίωσε και την αξιολόγηση “ΒΒΒ”.

Το “αρνητικό” οutlook στο μακροπρόθεσμο IDR της Alpha Bank αντικατοπτρίζει τις αυξημένες πιέσεις που ασκούνται στην χρηματοπιστωτική της απόδοσης και στην ποιότητα των παγίων της, εν μέσω του ραγδαίως επιδεινούμενου περιβάλλοντος στις βασικές αγορές της τράπεζας, ήτοι την Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο οίκος εκτιμά πως τα έσοδα θα δεχθούν ακόμα υψηλότερες πιέσεις, με τον έλεγχο του κόστους να αναλαμβάνει ρόλο-κλειδί.

Πάντως, σημειώνεται πως οι αρνητικές τάσεις αντισταθμίζονται από το “καλό” εγχώριο franchise της Alpha Bank, τη βελτιωμένη καταθετική βάση και την υγιή κεφαλαιοποίηση.

Ξεχωριστά, η Fitch Ratings αναθεώρησε το outlook της Εθνικής Τράπεζας σε “αρνητικό” από “σταθερό”, λόγω της επιδείνωσης του λειτουργικού περιβάλλοντος.

Οοίκος επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις της Εθνικής για το μακροπρόθεσμο IDR “A-”, το βραχυπρόθεσμο IDR “F2”, αλλά και την αξιολόγηση “BBB+”. Ως αποτέλεσμα της δράσης της Fitch, ο οίκος αναθεώρησε επίσης το οutlook για την θυγατρική της ΕΤΕ, United Bulgarian Bank΄s (UBB), σε “αρνητικό” από “σταθερό”. Η αξιολόγηση της UBB παραμένει “BBB+”. Πάντως, ο οίκος ανέφερε πως θα αξιολογήσει εκ νέου την αξιολόγηση της UBB αργότερα στο έτος.

Παράλληλα, η Fitch Ratings υποβάθμισε τις αξιολογήσεις της EFG Eurobank Ergasias για το μακροπρόθεσμο IDR της σε “A-” από “A”, κίνηση που αντικατοπτρίζει την αρνητική επίδραση από το ολοένα και πιο δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον. Η αξιολόγηση για το βραχυπρόθεσμο IDR υποβαθμίστηκε σε “F2” από “΄F1”. Άλλωστε, και το οutlook για το μακροπρόθεσμο IDR της τράπεζας υποβαθμίστηκε σε “αρνητικό από “σταθερό”.

Την ίδια στιγμή, η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “ΒΒΒ” της Eurobank. O οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση του κύριου δανεισμού της Eurobank σε “A-” από “A” και του δανεισμού μειωμένης εξασφάλισης σε “BBB+” από “A-”. Η υποβάθμιση αντανακλά τις αρνητικές επιδράσεις που είχε στην Eurobank οι απότομες προσαρμογές στο λειτουργικό περιβάλλον των βασικών αγορών της, δηλαδή της Ελλάδας, αλλά πρωτίστως στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τέλος, η Fitch Ratings αναθεώρησε το “outlook” της Τράπεζας Πειραιώς σε “αρνητικό” από “σταθερό”, κίνηση που αντανακλά το ολοένα και χειρότερο λειτουργικό περιβάλλον.

Επιπλέον, ο οίκος αναβάθμισε την αξιολόγηση “support” σε “2” από “3”, ενώ αναθεώρησε την αξιολόγηση “BBB” από “BB+”. Η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου IDR της Τρ. Πειραιώς σε “Α-” και του βραχυπρόθεσμου IDR “F2”.

Το “αρνητικό” οutlook για το μακροπρόθεσμο IDR της Τράπεζας Πειραιώς αντανακλά την άποψη της Fitch πως το λειτουργικό περιβάλλον της τράπεζας, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό θα συνεχίσει να βρίθει προκλήσεων σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, ασκώντας έτσι πίεση στην χρηματοοικονομική απόδοση και την ποιότητα των παγίων.

Ωστόσο, η Fitch σημείωσε πως τα “τεστ κοπώσεως” που πραγματοποίησε σε ξένα πάγια της Τρ. Πειραιώς, κυρίως στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, έδειξαν πως ο ισολογισμός της τράπεζας είναι σχετικά ανθεκτικός στην ραγδαία επιδείνωση αυτών των αγορών.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |