Saturday, March 14, 2009

ΕΚΤ: Περιθώρια για νέες μειώσεις επιτοκίων

ΕΚΤ: Περιθώρια για νέες μειώσεις επιτοκίων

Περαιτέρω περιθώρια χαλάρωσης νομισματικής πολιτικής διαβλέπουν διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ, εν μέσω νέων αποθαρρυντικών στοιχείων στην Ευρωζώνη.

Ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, δεν απέκλεισε περαιτέρω μειώσεις στο βασικό επιτόκιο, σήμερα στο 1,5%, υπογραμμίζοντας ότι η τράπεζα είναι έτοιμη για περαιτέρω μέτρα εάν υπάρξει κίνδυνος αποπληθωρισμού, ενώ, όπως είπε, έχει ήδη διεισδύσει σε έναν τύπο ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της απόφασής της να διευρύνει τις «ενέσεις» ρευστότητας.

Για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων έκανε λόγο και ο συνάδελφός του Μάικλ Μπονέλο, παραδεχόμενος ωστόσο ότι τα περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν. Ακόμη ένας διαμορφωτής πολιτικής, ο Γιούργκεν Σταρκ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο του προστατευτισμού στην παγκόσμια οικονομία και στο εμπόριο, ενώ ο Μπίνι Σμάγκι εμφανίστηκε απογοητευμένος από την έκθεση του πρώην γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ζακ ντε Λαροζιέρ, για αναβάθμιση του συστήματος τραπεζικής εποπτείας στην Ε.Ε.

Στο μεταξύ, οι πωλήσεις λιανικής στην Ευρωζώνη υποχώρησαν περισσότερο του αναμενομένου τον Ιανουάριο, ενώ το κόστος εργασίας μειώθηκε στα τέλη του 2008, στοιχεία που ενδυναμώνουν το σενάριο βαθιάς ύφεσης που πιθανόν να οδηγήσει σε περαιτέρω επιτοκιακές μειώσεις.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |