Wednesday, November 5, 2008

Συγκυριακές ζημίες στην Emporiki - Στα 375 εκατ τα κέρδη από Κύπρου

Συγκυριακές ζημίες στην Emporiki - Στα 375 εκατ τα κέρδη από Κύπρου

Με επίκεντρο τα αποτελέσματα της Emporiki και της τράπεζας Κύπρου η επενδυτική κοινότητα θα αρχίσει να σκιαγραφεί την τάση αλλά και την επίδραση της διεθνούς κρίσης στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.Οι μέχρι τώρα επιδόσεις της Πειραιώς και της Eurobank , που έχουν ήδη ανακοινώσει κέρδη επιβεβαιώνουν ότι η κρίση έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα αλλά όχι δομικά. Η περίπτωση της Emporiki η οποία θα ανακοινώσει τα κέρδη 9μήνου σήμερα πριν το άνοιγμα του χρηματιστηρίου αλλά η Κύπρου την Πέμπτη το πρωί θα συμπληρώσουν την εικόνα του τραπεζικού κλάδου.
Ωστόσο στο τέλος Νοεμβρίου με τις ανακοινώσεις της Εθνικής της Alpha και των άλλων τραπεζών θα έχει σχηματοποιηθεί η πλήρης εικόνα της τάσηςστα αποτελέσματα καιτης επίδρασης της κρίσης. Με βάση εκτιμήσεις και μόνο καθώς από την Emporiki αποφεύγεται οποιαδήποτε διαρροή τα αποτελέσματα θα έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά και κατά πάσα πιθανότητα θα καταγραφεί σημαντική διεύρυνση ζημιών πέραν των 15 εκατ ευρώ που είχαν εμφανιστεί στο α΄ 6μηνο του 2008 για συγκυριακού λόγους. Eνδέχεται οι ζημίες στο 9μηνο να είναι διευρυμένες έναντι του 6μήνου ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί. Yπενθυμίζεται ότι στο 9μηνο του 2007 η Emporiki είχε εμφανίσει κέρδη 76 εκατ ευρώ.

Παρ΄ ότι από την Emporiki αποφεύγουν το οποιοδήποτε σχόλιο καθώς σήμερα η διοίκηση της τράπεζας θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα αλλά καιτους άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ωστόσο με βάση ενδείξεις προκύπτει ότι η διεύρυνση ζημιών αποδίδεται σε συγκυριακούς και μόνο λόγους καθώς τα δάνεια και οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για μεγάλη διεύρυνση ζημιών από την Emporiki τότε είναι προφανές ότι η τράπεζα θα αναθεωρήσει το business plan για το 2008 με 2011. Σημειώνεται ότι με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο τα κέρδη της τράπεζας θα πρέπει να αυξάνονται με ρυθμό 30% σε προ φόρων βάση.

Με βάση τις επιδόσεις του 2008 ο στόχος αυτός είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί τουλάχιστον για την τρέχουσα χρήση. Όσον αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυση και ισχυροποίηση της ρευστότητας της τράπεζας η διοίκηση Κροντηρά έχει αναφέρει ότι η Emporiki θα κάνει χρήση των μέτρων της γαλλικής κυβέρνησης καθώς η τράπεζα έχει ως βασικό μέτοχο την επίσης γαλλική Credit Agricole.

Είναι μάλλον βέβαιο παρά τις διαψεύσεις του παρελθόντος ότι η Emporiki θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου κατά 400 με 500 εκατ ευρώ τουλάχιστον ώστε να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας. Ταυτόχρονα σε επίπεδο ρευστότητας η τράπεζα ενισχύεται ενεργά έμμεσα ή άμεσα από την μητρική Credit Agricole. Η γαλλική τράπεζα Credit Agricole σθεναρά στηρίζει την Emporiki στην Ελλάδα εκτιμώντας ότι σύντομα θα καταγραφεί η βελτίωση των χρηματοοικονομικών μεγεθών.

Στα 375 εκατ τα κέρδη της Κύπρου

Στα 375 εκατ ευρώ θα διαμορφωθούν τα ενοποιημένα κέρδη της τράπεζας Κύπρου στο 9μηνο του 2007 σε σχέση με τα 370 εκατ ευρώ στο 9μηνο του 2006 καταγράφοντας οριακή αύξηση. Tα αποτελέσματα είναι εναρμονισμένα με τις τάσεις του β΄ τριμήνου ενώ σε επίπεδο κεφαλαίων , ρευστότητας και κατ΄ επέκταση καταθέσεων οι επιδόσεις της τράπεζας είναι θετικές.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα διαθέτει πλεονάζουσα ρευστότητα 750 με 800 εκατ ευρώ περίπου. Επίσης και με βάση πληροφορίες η Κύπρου θα διανείμει και προμέρισμα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |