Saturday, September 27, 2008

Η Wall Street υπάρχει οι τραπεζίτες όμως μετακόμισαν

Η Wall Street υπάρχει οι τραπεζίτες όμως μετακόμισαν


«Η Wall Street βρίσκεται σε φάση ερήμωσης», είπε χαρακτηριστικά αυτή την εβδομάδα ο διοικητής της Φέντεραλ Ρεζέρβ Μπεν Μπερνάνκι σε γερουσιαστές. Δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από ένα δρόμο με διαμερίσματα, δύο κέντρα γυμναστικής, ορισμένα εστιατόρια, ένα κατάστημα της Tiffany's, ένα μουσείο και ένα μαγαζί όπου οι διερχόμενοι μπορούν να γευθούν ένα χυμό.


Σε φάση ερήμωσης η Wall Street.
Τα κτήρια όπου στεγάζονταν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι εξακολουθούν να υπάρχουν, όχι όμως και οι δραστηριότητες που τους ανέδειξαν. Η Wall Street συνεχίζει να ζει σαν να είναι σύμβολο του καπιταλισμού, όμως οι νέοι κάτοικοι που έχουν εγκατασταθεί έχουν υποβαθμίσει αυτή την πραγματικότητα. Και οι τελευταίοι εναπομείναντες γίγαντες εγκαταλείπουν το τραπεζικό στυλ που έδωσε στη Wall Street τη μέχρι πρότινος «ακτινοβολία» της.

Το πλήθος των εργαζομένων και των επισκεπτών συνέχισε να συνωστίζεται στους δρόμους της και την τελευταία εβδομάδα των «καταιγιστικών» εξελίξεων, όμως οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν τίποτε κοινό με τους παλαιούς εκπροσώπους του χρηματοοικονομικού κόσμου.

Στη φυσική της υπόσταση βεβαίως, η Wall Street είναι πάντα παρούσα. Ομως, καθώς οι τραπεζίτες έχουν μετακομίσει για αλλού, οι ουρανοξύστες του χρηματοοικονομικού κόσμου έχουν μετατραπεί σε πολυτελή διαμερίσματα. Για παράδειγμα, η Trust Company of America εγκαταστάθηκε στoν αριθμό 37 της Wall Street το 1907 για να αλλάξει όμως πέρυσι γραφεία και το κτήριο να μετατραπεί σε διαμερίσματα. Το ενοίκιο για ένα στούντιο στο 19ο όροφο κυμαίνεται στις 2.000 δολάρια μηνιαίως.

Το ίδιο συνέβη και σε άλλα σημεία της Wall Street: στον αριθμό 23 όπου στεγαζόταν το κτήριο της Μorgan και έχει σωθεί μόνο η πρόσοψη σήμερα αναμένεται να φιλοξενήσει κατάστημα, αφού η Morgan συγχωνεύθηκε με τη Chase και άλλαξε έδρα. Το ίδιο και το κτήριο στον αριθμό 63 έχει μετατραπεί σε αντιπροσωπεία της BMW

Και οι επενδυτές που κάποτε αποτελούσαν χαρακτηριστικό στοιχείο της Wall Street έχουν αντικατασταθεί σήμερα κατεξοχήν από τουρίστες. Η Wall Street έχει εξελιχθεί σε έναν τουριστικό σταθμό ανάμεσα στην περιοχή όπου υψώνονταν κάποτε οι δίδυμοι πύργοι του World Trade Center και το Αγαλμα της Ελευθερίας.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |