Saturday, September 27, 2008

Γαλλία: Ενδεχόμενο ολίσθησης της οικονομίας σε ύφεση

Γαλλία: Ενδεχόμενο ολίσθησης της οικονομίας σε ύφεση


Μείωση 0,3% εμφάνισε για πρώτη φορά από το 2002 το γαλλικό ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας INSEE. Η δημοσιοποίηση των εν λόγω στοιχείων ενδέχεται να είναι η πρώτη από μια σειρά άσχημων ειδήσεων για τη γαλλική οικονομία.

Οπως μετέδωσε το γαλλικό ραδιόφωνο, τα στοιχεία τα οποία θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα για την απασχόληση το Σεπτέμβριο ενδέχεται να είναι τα χειρότερα των τελευταίων 10 χρόνων, με τον αριθμό των ανέργων να αυξάνεται κατά 40.000 σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, σε ομιλία του για την χρηματοοικονομική κρίση, παραδέχθηκε ότι οι αναταράξεις στον αμερικανικό χρηματοοικονομικό τομέα θα επηρεάσουν το ρυθμό ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας, την απασχόληση και την αγοραστική δύναμη των γαλλικών νοικοκυριών. Παράλληλα, άφησε υπονοούμενα για ενδεχόμενο ολίσθησης σε ύφεση της γαλλικής οικονομίας.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη του γαλλικού καταναλωτικού κοινού σημείωσε απρόσμενη άνοδο το Σεπτέμβριο, χάρη στη μείωση των τιμών ενέργειας. Την ίδια στιγμή, η Γαλλία θα προσφέρει το 2009 18,5 δισ. ευρώ περισσότερα, συγκριτικά με το τρέχον έτος, σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κρατικά χρεόγραφα.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |