Saturday, September 27, 2008

«Καταφύγιο» τα κρατικά ομόλογα

«Καταφύγιο» τα κρατικά ομόλογα


Καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να καταλήξει σε μία απόφαση σχετικά με το σχέδιο διάσωσης ύψους 700 δισ. δολαρίων, οι επενδυτές ανά τον κόσμο εμφανίζονται ιδιαίτερα νευρικοί και έχουν στραφεί στην ασφαλέστερη μορφή επένδυσης- βραχυπρόθεσμα κυβερνητικά ομόλογα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η απόδοση του τρίμηνου κυβερνητικού ομολόγου υποχώρησε την Τετάρτη κατά 0,5%, ενώ την Πέμπτη ενισχύθηκε, μόλις η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση κρατικών ομολόγων ύψους 113 δισ. δολαρίων, τα οποία θα είναι χωρισμένα σε τρία διαφορετικά «πακέτα» κρατικών αξιογράφων. Ωστόσο στη συνέχεια η απόδοση των εν λόγω ομολόγων υποχώρησε εκ νέου, καθώς οι επενδυτές περίμεναν η κυβέρνηση να αυξήσει το ύψος του χρέους.

Η απότομη στροφή προς τα βραχυπρόθεσμα κυβερνητικά ομόλογα συντελέστηκε, παρά τις επανειλημμένες δράσεις των τραπεζών σε διεθνή βάση να βελτιώσουν την εισροή χρημάτων, γεγονός που καθιστά ακατόρθωτο για τις περισσότερες εταιρείες και τους ιδιώτες να δανειστούν χρήματα. Εάν λοιπόν η τρέχουσα κατάσταση δεν βελτιωθεί σύντομα, τότε αναμένεται το χρηματοοικονομικό σύστημα να εξασθενήσει περαιτέρω, ενώ παράλληλα θα παραταθεί η οικονομική κατάρρευση.

Η ζήτηση για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα είναι τόσο μεγάλη, που οι συμμετέχοντες στα κρατικά ομόλογα ρέπος δεν κατάφεραν να διανείμουν τα ομόλογα που είχαν υποσχεθεί, επειδή δεν πρόλαβαν να τα αποκτήσουν. Η ποινή για την μη διανομή των ομολόγων δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθώς το επιτόκιο που πληρώνουν για τα ομόλογα ρέπος στην αγορά είναι πολύ χαμηλό, κάτω από το 1%.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |