Tuesday, September 9, 2008

ΗΠΑ: Αναπροσαρμογή χαρτοφυλακίων σε διεθνές επίπεδο

ΗΠΑ: Αναπροσαρμογή χαρτοφυλακίων σε διεθνές επίπεδο

H μακρόχρονη προσπάθεια ορισμένων χρηματοοικονομικών συμβούλων και στρατηγικών αναλυτών της Wall Street να πείσουν τους Αμερικανούς να σκεφθούν πιο παγκόσμια δέχθηκε ακόμη ένα στήριγμα.

Αυτό το μήνα, η Citigroup συνέστησε στους επενδυτές να τοποθετήσουν το 55% του μετοχικού χαρτοφυλακίου τους σε ξένες μετοχές σε σχέση με το 30% μέχρι πρόσφατα, ακολουθώντας τον αυξανόμενο αριθμό αναλυτών που πιστεύουν ότι τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν σε διεθνές επίπεδο για να αποκομίσουν τις καλύτερες αποδόσεις στο απώτερο μέλλον.

«Ο κόσμος άλλαξε, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και οι επενδυτές. Η ατμομηχανή της ανάπτυξης μετακινήθηκε εκτός των ΗΠΑ γι΄αυτό και οι επενδυτές θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις θέσεις τους για να επωφεληθούν των διεθνών ευκαιριών», αναφέρει ο Τζέφρι Απλιγκέιτ του τμήματος Global Wealth Management της Citigroup.

Πράγματι, το περιορισμένο άνοιγμα των επενδυτών στις ξένες μετοχές τους αφήνει περισσότερο εκτεθειμένους στις μεγάλες διακυμάνσεις της αξίας των αμερικανικών αγορών, αναφέρει ο Πήτερ Μπερνστάιν, αναλυτής της Wall Street. H λογική της στροφής προς ξένες μετοχές είναι απλή: οι αμερικανικές μετοχές δεν είναι πλέον τόσο σημαντικές όσο ήταν στο παρελθόν.

Οι αμερικανικές μετοχές εκπροσωπούσαν το 66% της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς το 1970 και έκτοτε έχουν υποχωρήσει σημαντικά ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με τη Russell Investments. Οι ξένες μετοχές ξεπέρασαν σε αποδόσεις τις αμερικανικές το 2005, σύμφωνα με τους δείκτες Dow Jones [.DJI] και ο Dow Jones Wilshire 500 των αμερικανικών μετοχών εκπροσωπεί σήμερα το 43% του Dow Jones Wilshire της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι μετοχές αναδυόμενων αγορών συνθέτουν το 8,4% του παγκόσμιου δείκτη, τέσσερις φορές περισσότερο συγκριτικά με τέσσερα έτη πριν. Ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει πόσο θα πρέπει να τοποθετήσουν σε ξένες μετοχές, επικαλούμενοι τους νομισματικούς κινδύνους, τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα των ξένων μετοχών και το χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο των ξένων εταιρειών.

Οι υποστηρικτές όμως των ξένων μετοχών υποστηρίζουν ότι οι ανησυχίες αυτές δεν συνδέονται με τη μακροπρόθεσμη προοπτική των επενδυτών ή ότι ανήκουν στις παλαιότερες περιόδους της οικονομίας.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |