Tuesday, September 9, 2008

ΔΝΤ: Στο 4% η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας εντός του 2009

ΔΝΤ: Στο 4% η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας εντός του 2009


Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχισθεί και στο δεύτερο εξάμηνο του 2008, εκτίμησε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, σημειώνοντας πάντως ότι η ανάπτυξή της θα επιταχυνθεί σταδιακά εκ νέου το 2009.

Σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη, ο Λίπσκι τόνισε ότι ο διεθνής οργανισμός προβλέπει επιβράδυνση στο 3% του αναπτυξιακού ρυθμού της παγκόσμιας οικονομίας στα τέλη του 2008, προτού ανακάμψει στο 4% μέσα στο 2009. Οι ακριβείς εκτιμήσεις πρόκειται να δημοσιοποιηθούν τον επόμενο μήνα.

«Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως το 2009 θα πυροδοτηθεί από το τέλος των επιπτώσεων από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οποία ήταν σε ποσοστό πάνω από 50% φέτος, και από την στεγαστική αγορά στις ΗΠΑ η οποία αναμένεται να αφήσει τα χειρότερα πίσω της», τόνισε ο Λίπσκι.

Το στέλεχος του ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα εξασθενήσει, στο τέταρτο τρίμηνο φέτος, στο 1% σε ετήσια βάση για να ανακάμψει στο 1,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Αντίστοιχα, στην Ευρωζώνη, αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 0,7% στο τελευταίο φετινό τρίμηνο για να ανακάμψει στο 1,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2009.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |