Wednesday, July 2, 2008

Άρση απεργιακών μέτρων στις τράπεζες

Άρση απεργιακών μέτρων στις τράπεζες


Την άρση των απεργιακών μέτρων στις τράπεζες ανακοίνωσε πριν από λίγο η Υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλλα Χαραλάμπους, μετά από συνάντηση της με αντιπροσωπεία της ΕΤΥΚ, του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών, και της ΟΕΒ. Σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν να άρουν τη δίωρη στάση εργασίας που εξήγγειλε η ΕΤΥΚ για την Παρασκευή και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις τη Δευτέρα με στόχο την επίλυση του θέματος που προέκυψε από την απόλυση διευθυντικού στελέχους της Εθνικής Τράπεζας.

Η ΕΤΥΚ ανέφερε η Υπουργός, συμφώνησε στην άρση των απεργιακών μέτρων. Τόνισε ότι «και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν στην εφαρμογή του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και στις διαδικασίες που προβλέπονται από αυτόν».

Υπερασπιζόμενη τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων σημείωσε ότι αυτός παρέχει τα μέσα και τα εχέγγυα για επίλυση των όποιων ζητημάτων αναφύονται κατά καιρούς μεταξύ των εργοδοτουμένων και των εργοδοτών χωρίς αυτό να στερεί τα οποιαδήποτε δικαιώματα από καμία πλευρά».

«Το Υπουργείο Εργασίας θεωρεί τη δέσμευση στον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και τις διαδικασίες που αυτός προνοεί απαραίτητο στοιχείο για την εργασιακή ειρήνη, κυρίως, στον ευαίσθητο τραπεζιτικό τομέα». «Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι όλες οι πλευρές και καλούμε όλες τις πλευρές να συμμορφώνονται με τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και ότι με τις ενέργειες τους θα πρέπει να στηρίζουν αυτό το σύστημα το οποίο έχουμε συμφωνήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και το οποίο είναι η απάντηση σε όλα τα ζητήματα που κατά καιρούς αναφύονται».

Καταλήγοντας ευχαρίστησε την Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, τον Εργοδοτικό Σύνδεσμο Τραπεζών και την ΟΕΒ για την άμεση ανταπόκριση τους.

Το πρόβλημα πρόκυψε μετά την απόλυση διευθυντικού στελέχους της Εθνικής, που σύμφωνα με τη συντεχνία των 10 χιλ. τραπεζοϋπαλλήλων, αποτελεί παραβίαση της βασικής αρχής της μονιμότητας. Σε ένδειξη συμπαράστασης η ΕΤΥΚ είχε εξαγγείλει δίωρη στάση εργασίας σε όλες τις τράπεζες για την Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2008, από τις 12:30 μ.μ. μέχρι τις 2:30 μ.μ.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |