Friday, May 23, 2008

Συμφωνία μαμούθ Κίνας-Κύπρου για τη νέα μονάδα Βασιλικού

Συμφωνία μαμούθ Κίνας-Κύπρου για τη νέα μονάδα Βασιλικού

Έπεσαν οι υπογραφές

Η νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού θα στοιχίζει 135 εκατ. ευρώ και θα λειτουργήσει πριν το τέλος του 2010

Η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία Κύπρου - Κίνας, ύψους 83,8 εκατ. ευρώ, υπογράφηκε χτες μεταξύ της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού και της κινεζικής SINOMA. Η συμφωνία αφορά την κατασκευή μιας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής που όταν ολοκληρωθεί, το τέλος του 2010, όχι μόνο θα ενισχύσει την δυνατότητα παραγωγής κατά 35%, αλλά ταυτόχρονα θα μειώσει την κατανάλωση καυσίμων ανά τόνο τσιμέντου κατά 30%, την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 15% και όλα αυτά βελτιώνοντας την ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Η SINOMA θα είναι ο βασικός εργολάβος του έργου και στην όλη εργασία θα συμμετάσχουν και άλλοι υπεργολάβοι αναγνωρισμένους κύρους σε διεθνές επίπεδο. Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται να ανέλθει στα 135, εκατ. ευρώ.

Πολιτικό ενδιαφέρον
Η σημασία της συμφωνίας αναγνωρίστηκε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Στην χθεσινή τελετή παρέστησαν και μίλησαν ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Νίκος Νικολαΐδης και ο Κινέζος πρέσβης στην Κύπρο, Ζάο Γιαλί. Ο Κύπριος Υπουργός κάλεσε και άλλες κυπριακές εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, εξηγώντας ότι τέτοιες συμφωνίες «βοηθούν όχι μόνο την ίδια την εταιρεία αλλά την ανταγωνιστικότητα ολόκληρης της οικονομίας». Από την πλευρά του ο Κινέζος πρέσβης, μαζί με τον πρόεδρο της κρατικής μητρικής εταιρείας της SINOMA, CBMI Constructions, δεσμευτήκαν όχι μόνο να τηρήσουν τη συμφωνία αλλά να «παραδώσουν ένα έργο υπόδειγμα». Σημειώνεται πως ο όμιλος της CBMI είναι από τους μεγαλύτερους στην Κίνα και έχει αναλάβει έργα σε ολόκληρο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων και αρκετών χωρών της ΕΕ.

Επένδυση για 1/2 αιώνα
Στόχος της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού μέσα από αυτή την επένδυση είναι να διασφαλίσει την ανάπτυξή της για τα επόμενα 50 χρόνια. Όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Γιάννης Σιδέρης, με τη νέα γραμμή η συνολική ετήσια παραγωγή τσιμέντου θα αυξηθεί από 1,8 σε 2,4 εκατ. τόνους, κάτι που θα «διασφαλίζει την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για τσιμέντο στον τόπο μας και ενισχύει τον εξαγωγικό χαρακτήρα της βιομηχανίας».
Από την πλευρά του ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας Αντώνης Αντωνίου, που υπέγραψε την ιστορική συμφωνία, εξήγησε ότι «μια σύγχρονη επιχείρηση που διαθέτει στρατηγικό σχεδιασμό, που βλέπει προς το μέλλον, που κοιτάζει δεκαετίες μπροστά, οφείλει διαρκώς να εκσυγχρονίζεται». Ο ίδιος παρουσιάστηκε πεπεισμένος ότι με αυτή την επένδυση η εταιρεία «θα κερδίσει το στοίχημα του ανταγωνισμού» και έκλεισε την ομιλία με το λογοπαίγνιο «σήμερα ?χτίζουμε? το μέλλον της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού».

Η SINOMA
Η κινεζική εταιρεία έχει κατασκευάσει μόνο στην Κίνα, περισσότερες από 150 μονάδες παραγωγής τσιμέντου. Μερικές από αυτές έχουν δυνατότητα παραγωγής πέραν των 4 χιλ. τόνων την ημέρα. Όση περίπου και η συνολική παραγωγή της Κύπρου. Μονάδες της SINOMA έγιναν αποδεκτές και από τους παγκόσμιους κολοσσούς του τομέα, όπως η γαλλική Lafarge και η γερμανική Heidelberg.

ΠΟΛΙΤΗΣ

No comments:

Share |