Saturday, May 3, 2008

Νέες «ενέσεις» ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες

Νέες «ενέσεις» ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες

Η ΕΚΤ (φωτογραφία) και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα ενισχύσουν τις δημοπρασίες τους σε αμερικανικά δολάρια προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
ΝΕΕΣ μεγαλύτερες «ενέσεις» ρευστότητας πραγματοποίησαν χθες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, σε μία προσπάθεια να σταματήσουν την άνοδο των διατραπεζικών επιτοκίων, συνεχίζοντας τις κοινές επιχειρήσεις τους για την αντιμετώπιση των δύσκολων συνθηκών στις χρηματαγορές.

Η αμερικανική Φέντεραλ Ριζέρβ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τα ποσά που χορηγεί μέσω δημοπρασιών σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα ενισχύσουν τις δημοπρασίες τους σε αμερικανικά δολάρια προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Πρόκειται για την τρίτη συντονισμένη δράση με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας που ανακοινώνεται από πέρυσι το Δεκέμβριο, όταν ορισμένα διατραπεζικά επιτόκια εκτινάχθηκαν σε υψηλά επτά ετών.

Την ίδια στιγμή, η Fed διεύρυνε το μέγεθος του ενεργητικού που αναγνωρίζει ως εγγυημένο στο πρόγραμμά της Term Securities Lending Facility έτσι ώστε να συμπεριλάβει και χρεόγραφα εξασφαλισμένα με ενεργητικό αξιολόγησης ΑΑΑ, ενώ σε ξεχωριστή κίνηση η Τράπεζα της Αγγλίας θα επιτρέψει στις βρετανικές εμπορικές τράπεζες να διατηρούν περισσότερο αποθέματα σε αυτή, δίδοντάς έτσι μεγαλύτερη περιθώριο για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ρευστό.

Πιο συγκεκριμένα, η Fed ανακοίνωσε ότι αυξάνει τα ποσά που προσφέρονται στις δημοπρασίες στο πλαίσιο του Term Auction Facility, που πραγματοποιούνται κάθε δύο εβδομάδες, στα 75 από τα 50 δισ. δολάρια, αρχής γινομένης από τις 5 Μαΐου.

Επίσης, διευρύνει τη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων που διατηρεί με την ΕΚΤ στα 50 από τα 30 δισ. δολάρια και με την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας στα 12 από τα 6 δισ. δολάρια. Επίσης, διευρύνει και το χρόνο της συμφωνίας αυτής μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2009.

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ, η οποία μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει επτά δημοπρασίες σε αμερικανικά δολάρια, θα αυξήσει το προσφερόμενο ποσό κάθε δημοπρασίας στα 12 από τα 15 δισ. δολάρια, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα αυξήσει τη συχνότητα των δημοπρασιών της σε δολάρια, μολονότι εμμένει σταθερή στο όριο των 6 δισ. δολαρίων. Επίσης, τόσο η ΕΚΤ όσο και η ελβετική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν να διοχετεύουν επιπλέον ρευστό σε δολάρια όσο χρειαστεί.

Οι κινήσεις αυτές λαμβάνουν χώρα μετά τη σταθερή αύξηση των διατραπεζικών επιτοκίων, των επιτοκίων δηλ. που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για τον αναμεταξύ τους δανεισμό, εν μέσω ανησυχιών για μεγαλύτερη έκθεση σε επισφαλείς επενδύσεις.

Τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού σε ευρώ τριμήνου σημείωσαν χθες άνοδο για 12η διαδοχική εβδομάδα και μολονότι τα επιτόκια Libor τριμήνου σε δολάριο και στερλίνα [GBP=X] υποχώρησαν, τα διατραπεζικά επιτόκια παραμένουν πολύ πιο υψηλά από το κόστος δανεισμού της κεντρικής τράπεζας.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |