Saturday, May 3, 2008

Απομειώσεις ενεργητικού γερμανικών τραπεζών έως 12 δισ. ευρώ

Απομειώσεις ενεργητικού γερμανικών τραπεζών έως 12 δισ. ευρώ

AΠΟΜΕΙΩΣΕΙΣ ενεργητικού από 10 έως 12 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο, εκτιμά η Standard & Poor's ότι θα ανακοινώσουν οι γερμανικές τράπεζες.

Σε έκθεσή του, με τίτλο «German Banks Brave Current Market Dislocations, But Further Markdowns Likely», ο διεθνής οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι οι γερμανικές τράπεζες είναι αυτές που βρίσκονται αντιμέτωπες με τους μεγαλύτερους κινδύνους, σε σύγκριση με τα τραπεζικά ιδρύματα των υπόλοιπων ανεπτυγμένων χωρών.

«Η άποψή μας για τις γερμανικές τράπεζες το 2008 έχει επιδεινωθεί εξαιτίας των συνεχιζόμενων διαγραφών από διακράτηση αξιογράφων και έκθεση σε μοχλευμένο δανεισμό συνεπεία της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, των χαμηλότερων όγκων στις εργασίες wholesale, της μειωμένης δραστηριότητας στις κεφαλαιαγορές, της δυσκολότερης πρόσβασης σε χρηματοδότηση, του υψηλότερου κόστους, της επίπεδης και μερικώς αντεστραμμένης καμπύλης επιτοκίων και των συνεχιζόμενων πιέσεων στα περιθώρια των εργασιών retail», αναφέρει ο οίκος.

Μεγάλα μεγέθη

Σύμφωνα με τον Stefan Best, ειδικό επί πιστωτικών αγορών της S&P, οι γερμανικές τράπεζες είναι μεταξύ όσων επηρεάζονται περισσότερο από τη διεθνή κρίση εξαιτίας των μεγάλων μεγεθών τους σε πιστωτικές επενδύσεις.

Ο Best εκτιμά ότι στο α' τρίμηνο του 2008 θα συνεχιστεί η αδύναμη πορεία κερδών και εσόδων για τις γερμανικές τράπεζες, προβλέποντας ότι οι απομειώσεις ενεργητικού θα κυμανθούν στα 10 - 12 δισ. ευρώ, έπειτα από απομειώσεις, ύψους 18 δισ. ευρώ, το 2007.

Πτώση 10%-20%

Βάσει του επικρατέστερου σεναρίου του οίκου, στο οποίο προβλέπεται ήπια ύφεση στις ΗΠΑ, τα προ φόρων κέρδη των γερμανικών τραπεζικών ομίλων θα υποχωρήσουν για το σύνολο του 2008 μεταξύ 10% και 20% σε σύγκριση με το 2007. Πάντως, η S&P τονίζει ότι οι επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις (ratings) θα είναι περιορισμένες.

Επιπλέον, λόγω της πιστωτικής κρίσης, δεν αναμένει συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων εντός του 2008 τρέχοντος έτους, ενώ ως βασική αδυναμία των γερμανικών τραπεζών θεωρεί την έλλειψη του απαιτούμενου δυναμισμού που χαρακτηρίζει το σύνολο του κλάδου.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |