Saturday, May 3, 2008

Bank of America: Στον αέρα το χρέος της Countrywide

Bank of America: Στον αέρα το χρέος της Countrywide

Η Bank of America ανακοίνωσε ότι μπορεί να μην εγγυηθεί τελικά την κάλυψη χρέους 38,1 δισ. δολαρίων της Countrywide, μία είδηση που σήμανε συναγερμό για τους κατόχους ομολογιών της τελευταίας.

Η Bank of America, η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, ανακοίνωσε ότι μπορεί να μην εγγυηθεί τελικά την κάλυψη χρέους 38,1 δισ. δολαρίων της Countrywide Financial μετά την εξαγορά της τελευταίας, μία είδηση που σήμανε συναγερμό για τους κατόχους ομολογιών της Countrywide. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά.
Η Bank of America συμφώνησε να εξαγοράσει την Countrywide, τον μεγαλύτερο οργανισμό χορήγησης στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ που υποτίθεται ότι βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, έναντι περίπου 4 δισ. δολαρίων. Οι κάτοχοι ομολογιών της Countrywide υπολόγιζαν στη συγχώνευση αυτή, με το σκεπτικό ότι τα ομόλογά τους θα αναβαθμίζονταν, παίρνοντας τη διαβάθμιση AA της Bank of America. Το συνολικό χρέος της Countrywide ανέρχεται σε 97,2 δισ. δολάρια.

Η εξαγορά της Countrywide προγραμματίζεται να κλείσει εντός του τρίτου τριμήνου και οι επενδυτές εικάζουν τώρα ότι η Bank of America μπορεί να επιδιώξει χαμηλότερη τιμή ή να ακυρώσει το deal επειδή οι τιμές και πωλήσεις ακινήτων στις ΗΠΑ έχουν πάρει την κατιούσα.

"Η ανακοίνωση αυτή επιβεβαιώνει πόσο αμφίβολη είναι η συναλλαγή αυτή", δήλωσε ο Κρίστοφερ Γουέιλεν της εταιρείας ερευνών Institutional Risk Analytics.

Ο Γουέιλεν εκτιμά ότι η Bank of America θα επιδιώξει να απορροφήσει τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της Countrywide Bank, ενώ το χρέος θα μείνει σε μια νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση, τη Red Oak Merger Corp. Η Red Oak μπορεί στη συνέχεια να ζητήσει να υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης, προστατεύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την Bank of America, πρόσθεσε ο Γουέιλεν.

Κίνδυνος υποβάθμισης της Countrywide

Σημειώνεται ότι η Standard & Poor's σχεδίαζε να αναβαθμίσει την πιστοληπτική διαβάθμιση της Countrywide στο επίπεδο εκείνης της Bank of America όταν κλείσει η συγχώνευση. Σήμερα, η Standard & Poor's αξιολογεί την Countrywide στο BBB+, δηλαδή πέντε βαθμίδες κάτω από τη διαβάθμιση της Bank of America. Ομως, σύμφωνα με την αναλύτρια της Standard & Poor's, Βικτόρια Γουάγκνερ, αν ο οίκος αξιολόγησης καταλάβει ότι το καθεστώς της συγχώνευσης αλλάζει, υπάρχει κίνδυνος να υποβαθμιστεί σημαντικά η Countrywide.

IMERISIA.GR

No comments:

Share |