Thursday, April 3, 2008

Εξετάζεται έως και πώληση της Citibank στην Ελλάδα -Δεν υπάρχει οριστική απόφαση

Εξετάζεται έως και πώληση της Citibank στην Ελλάδα -Δεν υπάρχει οριστική απόφαση

Το ενδεχόμενο ακόμη και της πώλησης της Citibank Consumer στην Ελλάδα έχουν εξετάσεις επιτελείς στο management της Citigroup στις ΗΠΑ όπως και σε άλλες χώρες με στόχο να αντιμετωπίσει τα τεράστια χρηματοοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Θα πρέπει να τονιστεί με σαφή τρόπο ότι η απόφαση δεν είναι οριστική ωστόσο από μόνο του το γεγονός ότι έχει εξεταστεί η πώληση ως ενδεχόμενο αποδεικνύει το ευρύτερο προβληματισμό του management στις ΗΠΑ. H διοίκηση της Citibank στην Ελλάδα επισημαίνει πάντως ότι δεν γνωρίζει σχέδια της Citigroup στις ΗΠΑ που συμπεριλαμβάνουν πώληση δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση Βασιλειάδη έχει επιτύχει σημαντικούς στόχους στην εσωτερική αγορά, ωστόσο το μέλλον της Citibank στην Ελλάδα εξαρτάται από την πορεία επίλυσης των προβλημάτων του ομίλου παγκοσμίως. Το ενδεχόμενο πωλήσεων θυγατρικών ή δραστηριοτήτων δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Citigroup.

Αν τελικά αποφασιστεί η πώληση της Citibank Consumer στην Ελλάδα αυτό θα σημαίνει ότι η λιανική τραπεζική και το δίκτυο των καταστημάτων θα πωληθεί. Θέμα τουλάχιστον μέχρι τώρα για πώληση των δραστηριοτήτων που αφορούν τα επιχειρηματικά δάνεια, την Citigroup Global Market δηλαδή τον επενδυτικό βραχίονα και το private banking δεν έχειτεθεί.

Αν ετίθετο θέμα πώλησης της Citibank Consumer στην Ελλάδα ουσιαστικά και δεν παρέμενε έως τώρα ως εναλλακτικό σχέδιο και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κέρδη χρήσης 2007 ανήλθαν περίπου στα40 με 50 εκατ ευρώ έναντι 120 εκατ ευρώ που ήταν συνολικά τα κέρδη της Citigroup στην Ελλάδα θα μπορούσε να πωληθεί μεταξύ 600 και 700 εκατ ευρώ. Το προσεχές διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και ζωτικό καθώς η διοίκηση στις ΗΠΑ θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το αν θα πωλήσει τελικά θυγατρικές ή άλλες δραστηριότητες ανά τον κόσμο.

Πάντως η πραγματικότητα είναι όπως έχει τονιστεί ότι οι ανάγκες ρευστότητας υποχρεώνουν την Citibank να αναδιπλωθεί όσον αφορά την επιθετική πολιτική της. Η Citibank στην Ελλάδα αναφέρεται σε ανακοίνωσησυνεχίζει να προσφέρει στεγαστικά δάνεια διατηρώντας τα χαμηλά σταθερά επιτόκια από 3-25 χρόνια, όπως αυτά αναφέρονται και στο Δελτίο Τύπου των Επιτοκίων της Τράπεζας με ημερομηνία 1 Απριλίου 2008.

Λόγω της δυσανάλογης αύξησης του κόστους χρήματος, δεν ισχύουν πλέον οι ειδικές προσφορές επιτοκίων και εξόδων των στεγαστικών δανείων. Τονίζεται ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο τομέα στεγαστικών δανείων δεν επηρεάζουν ούτε τους υπάρχοντες πελάτες ούτε την μακροχρόνια στρατηγική ανάπτυξης της Citibank στην Ελλάδα.

Η Citibank πάντως αναγνωρίζει εμμέσως ότι λόγω των προβλημάτων που ταλανίζουν τον όμιλο παγκοσμίως αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και ταυτόχρονα δεν είναι δυνατό να προσφέρει χαμηλά επιτόκια στεγαστικής πίστης. Είναι πάντως γεγονός ότι γενικότερα οι τράπεζες θα αναδιπλωθούν καθώς θεωρείται δύσκολο να συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα τις προσφορές που έχουν αγγίξει τα όρια της υπερβολής στα καταναλωτικά ή στεγαστικά δάνεια.

Δεν είναι δυνατό οι τράπεζες να δανείζουν στο 3,5% π.χ. στα στεγαστικά δάνεια και να προσφέρουν επιτόκια στους προθεσμιακούς λογαριασμούς δηλαδή να δανείζονται στο 6 και στο 6,5% σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις ή στο 5% κατά βάση.

Υπάρχουν εντονότατες ανησυχίες ότι θα πιεστεί σημαντικά το margin και κατ΄ επέκταση θα πληγεί η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία λόγω των υπερβολών που σημειώνονται στην τιμολογιακή πολιτική καταθέσεων και χορηγήσεων. Βέβαια οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και έτσι υποχρεώνονται να χρυσοπληρώνουν τις καταθέσεις αλλά αυτό δεν θα μπορούν να το κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |