Thursday, April 3, 2008

Alitalia: Πιο κοντά στη χρεοκοπία

Alitalia: Πιο κοντά στη χρεοκοπία

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ στη χρεοκοπία βρίσκεται η Alitalia SpA, η οποία ζημιώνεται με περισσότερο από 1,6 εκατ. δολ. ημερησίως, μετά τη διακοπή των συνομιλιών για την εξαγορά της από την Air France-KLM Group, καταστρέφοντας τις επί 15 μήνες προσπάθειες τις Ιταλίας να βρει έναν αγοραστή για την αεροπορική εταιρεία.

Η Air France έθεσε τέλος στις συνομιλίες τρεις ώρες πριν από την προθεσμία τα μεσάνυχτα απορρίπτοντας τις αντίθετες προτάσεις των ενώσεων των εργαζομένων της εταιρείας στη Ρώμη, τις οποίες η εταιρεία χαρακτήρισε «ασυμβίβαστες» με την προσφορά της. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας, Τομάσο Πάντοα-Σιόπα, είπε χθες ότι η Alitalia ίσως χρειαστεί να επιδιώξει την προστασία της από τους πιστωτές της εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Air France.

Το μέλλον της Alitalia γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο καθώς οι εκλογές στην Ιταλία στις 13 και 14 Απριλίου θα αντικαταστήσουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος στήριξε την προσφορά της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης. Η Alitalia τώρα δεν έχει επικεφαλής μετά τη χθεσινή παραίτηση του Μαουρίτσιο Πράτο, αμέσως μετά την κατάρρευση των συνομιλιών.

Ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, κατέκρινε την προσφορά της Air France και κάλεσε τους Ιταλούς επενδυτές να κάνουν ανταγωνιστική προσφορά. Η αεροπορική εταιρεία η οποία μέσα σε επτά χρόνια εμφάνισε ζημίες περισσότερες από 3 δισ. ευρώ ζημιών (4,7 δισ. δολ.) ίσως να μην καταφέρει να περιμένει. Η Alitalia έχει ρευστότητα χαμηλότερη των 200 εκατ. ευρώ και πιστώσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Χθες ο Πάντοα-Σιόπα είπε στο κοινοβούλιο ότι είναι απίθανο να υπάρξει άλλη προσφορά για την εταιρεία. Η Alitalia ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τον ειδικό νόμο χρεοκοπίας που υιοθετήθηκε το 2003 με την κατάρρευση της γαλακτοκομικής εταιρείας Parmalat SpA, συμπλήρωε ο υπουργός. Το μέτρο θα προστατεύσει την εταιρεία από τους πιστωτές της.

Οι μετοχές της εταιρείας αυξομειώθηκαν πλέον του 10% ημερησίως από τη στιγμή της ανακοίνωσης της προσφοράς για την εξαγορά της από την Air France στις 16 Μαρτίου. Χθες οι μετοχές της έκλεισαν 5,7% χαμηλότερα στο Μιλάνο, στα 50 σεντς η μία, μετά την άνοδο 10% που σημείωσαν νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση, δίνοντάς της χρηματιστηριακή αξία 693 εκατ. ευρώ.

Η προσφορά της Air France αξιολογεί την Alitalia στα 10 σεντς ανά μετοχή, 80% χαμηλότερα από την τιμή της οπότε ανακοινώθηκε η προσφορά για εξαγορά. Η προσφορά περιλαμβάνει τις περικοπές 2.100 θέσεων εργασίας, περιορισμό του σκέλους συντήρησης αεροσκαφών καθώς και την κατάργηση μεσαίων αεροσκαφών πριν από την προσθήκη αεροσκαφών υπερατλαντικών πτήσεων.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |