Tuesday, March 18, 2008

Δεν απογοήτευσε τις αγορές η Fed- Ανοδος 420 μονάδων για τον Dow

Δεν απογοήτευσε τις αγορές η Fed- Ανοδος 420 μονάδων για τον Dow

«Κατοστάρι» έτρεξε την τελευταία ώρα της συνεδρίασής της η αμερικανική κεφαλαιαγορά, μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για γενναία μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, που εκτιμάται ότι θα ανακουφίσει τις αγορές, καθώς αναμένεται να ενισχύει τη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι δείκτες στη Wall κατέγραψαν ράλι ανόδου της τάξεως του 3% και 4%. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 420,41 μονάδες, ή 3,51% στις 12.392,66 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.268,26 μονάδες, με κέρδη 4,19%, ή 91,25 μονάδες και ο Standard & Poor's 500 σημείωσε άνοδο 4,24%, κερδίζοντας 54,13 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 1.330,73 μονάδες.

Σε γενναία μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού της τάξεως του 75 μονάδων βάσης προέβη -όπως άλλωστε είχε προεξοφληθεί- η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση των αγορών. Μάλιστα πολλοί ήταν αυτοί που ανέμεναν ακόμη μεγαλύτερη μείωση από τη Fed ύψους μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Πρόκειται για την έκτη μείωση των επιτοκίων σε διάστημα έξι μηνών και αποτελεί μια αγωνιώδη προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να αποτρέψει την ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, αν και σύμφωνα με ορισμένους αυτή έχει έλθει.

Η απόφαση της Fed δεν ήταν ομόφωνη, καθώς διαφοροποιήθηκαν οι επικεφαλής της Fed του Ντάλας, Richard Fisher και της Φιλαδέλφεια Charles Plosser, προτείνοντας «λιγότερο επιθετικά μέτρα».

Στο επίκεντρο της ανόδου βρέθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας ο τραπεζικός κλάδος, με τη Lehman Brothers σημειώνει άλμα ανόδου, καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου, αν και έδειξαν συρρίκνωση της κυκλοφορίας, ωστόσο ήταν καλύτερα των αναμενόμενων, προσφέροντας έτσι μερική ανακούφιση στις αγορές που μαστίζονται από την κρίση στο χρηματοοικονομικό κλάδο.

Τη Lehman Brothers στηρίζει και έκθεση της Wachovia, καθώς όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Douglas Sipkin, η Lehman Brothers έχει την ισχυρότερη πρόσβαση σε κεφάλαια , ενώ αντίθετα αυτή με το μεγαλύτερο ρίσκο από τον χρηματοοικονομικό κλάδο των ΗΠΑ είναι η μετοχή της Merrill Lynch.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η ανησυχία σχετικά με τους επενδυτικούς οίκους κινείται προς λάθος κατεύθυνση, καθώς όπως υποστηρίζει, η κατάρρευση της Bear Stearns είναι περισσότερο θέμα διαχείρισης παρά αγοράς. Ο κ. Sipkin τονίζει τέλος ότι η Merrill Lynch έχει έκθεση 30,4 δις δολαρίων σε ενυπόθηκα δάνεια και το χειρότερο δείκτη ρευστότητας στο 52%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης ρευστότητας της Lehman κινείται στο 74%.

Ανοδο σημείωσε και η μετοχή της Goldman Sachs, καθώς ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις καλυτέρα των αναμενομένων. Τα κέρδη της εταιρίας παρουσίασαν πτώση 53% στο πρώτο τρίμηνο του 2008, ενώ διαμορφώθηκαν στα 1,51 δις δολάρια, ή 3,23 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 3,2 δις δολαρίων που είχε παρουσιάσει η εταιρεία στο α τρίμηνο του 2006.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein δήλωσε ότι «οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά είναι πολύ δύσκολες», ενώ τα χαμένα κέρδη της εταιρείας οφείλονται κατά 1 δις δολάρια σε ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και μετοχές, ενώ σχεδόν 1 δις δολάρια λιγότερα απέφεραν και οι μη επενδυτικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Οσον αφορά τα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, ωστόσο ο δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται τρόφιμα και ενέργεια, σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα από το Νοέμβριο του 2006, καταδεικνύοντας ένταση των πληθωριστικών πιέσεων. Συγκεκριμένα, οι τιμές παραγωγού σημείωσαν αύξηση 0,3%, έναντι ανόδου 1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο απασχόλησης. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης ενισχύθηκε 0,5%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο των τιμών παραγωγού κατά 0,4%, ενώ ο δομικός δείκτης εκτιμούνταν ότι θα ενισχυθεί μόλις κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 6,4% και ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού κατά 2,4%.

Τραπεζικό ράλι στην Ευρώπη

Το μεγαλύτερο άλμα ανόδου από τον Ιανουάριο κατέγραψαν σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, αναπληρώνοντας λίγο από το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα των Goldman Sachs και Lehman Brothers.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο κατά 3,54% στις 5.605,80 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 3,42 % στις 4.582,59 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 3,41% στις 6.393,39 μονάδες.

Η UBS ανέκαμψε σήμερα από τη χθεσινή της «κατρακύλα», τη μεγαλύτερη που έχει σημειώσει από το 1998. Ράλι ανόδου σημείωσαν και οι HSBC, Credit Agricole και Deutsche Bank.

Σε τροχιά ανόδου βρέθηκε σήμερα και η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής πολυτελών αυτοκινήτων, η Bayerische Motoren Werke, μετά την ανακοίνωσή της ότι τα κέρδη προ φόρων αναμένεται να αυξηθούν το 2008, εξαιτίας της αύξησης των πωλήσεων.

Ανοδο 3,4% κατέγραψε ο Πανευρωπαϊκός Δείκτης Dow Jones Stoxx 600, αναπληρώνοντας έτσι πάνω από τις μισές (ύψους 4,6%) χθεσινές του απώλειες.

REPORTER.GR

No comments:

Share |